Hoenderloo ziet ‘geïsoleerd azc in de natuur’ niet zitten
Inwoners van Hoenderloo op de Veluwe zijn zeer bezorgd over de komst van vierhonderd arbeidsmigranten en tweehonderd asielzoekers naar de Kop van Deelen, een deel van een voormalig Duits vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Ede wil die huisvesting voor tien jaar toestaan, maar volgens de dorpsraad van Hoenderloo, Vereniging Hoenderloo’s Belang, heeft Ede eerder beloofd dat de gebouwen op de Kop van Deelen niet meer intensief bewoond zouden worden. Om die reden zijn zowel terrein en gebouwen tot rijksmonument benoemd.
De Kop van Deelen ligt geïsoleerd in de bossen. Hoenderloo is het dichtstbijzijnde stuk van de bewoonde wereld, aldus de dorpsraad. Bij het beoogde azc is geen openbaar vervoer. De gebouwen staan aan een onverlichte weg zonder voet- of fietspaden en de voorzieningen in Hoenderloo zijn niet voldoende voor grote groepen mensen.
Toen er rond de eeuwwisseling een veel kleiner azc was op de Kop van Deelen bleek met name de afgelegen plek veel problemen te veroorzaken. In 2003 werd besloten dat dat niet meer zou gebeuren. „Het is de vraag of het nu wel wenselijk is om zeshonderd mensen sociaal volkomen geïsoleerd te huisvesten in een kwetsbaar natuurgebied”, schrijft de dorpsraad in een brief aan de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Apeldoorn, die ook aan Deelen grenzen. De raad wil dat de bestuurders zich met de zaak gaan bemoeien, hoewel Ede ze buiten de besluitvorming met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gehouden.