live
Binnenland

Quarantaine vervalt na prik

De wereld is in de greep van de coronacrisis. In Nederland is het virus op zijn retour en worden de meeste coronabeperkingen versoepeld. Een nieuwe lockdown in het najaar sluit het kabinet echter niet uit. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie24 June 2021 06:56

Advertentie

Liveblog gesloten

De redactie sluit dit liveblog. Lees het blog van vrijdag hier.

De Jonge blijft erbij: 1,5 meter afstand nodig tot half augustus

De 1,5 meter afstand blijft zeker tot half augustus overeind, juist om mensen te beschermen die zich nog niet konden laten vaccineren. In de Tweede Kamer klinkt donderdag de roep van onder meer D66 en PVV om deze basismaatregel nu al los te laten of in ieder geval een paar weken eerder. Maar demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt dat niet verstandig en houdt vast aan de 1,5 meter. Hij volgt daarmee het advies van de deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT).

60 procent volwassen EU-burgers kreeg minstens één coronaprik

Ongeveer 60 procent van de volwassenen in de Europese Unie is minstens één keer ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat om circa 220 miljoen mensen, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Von der Leyen praatte donderdag de EU-leiders in Brussel bij over de voortgang van de vaccinatiecampagne. Ze stelde eerder het doel dat voor het invallen van de herfst minstens 70 procent van de volwassen EU-burgers ingeënt moet zijn. Al in juli zouden daarvoor genoeg vaccins beschikbaar zijn, scherpte ze later aan.

Huisartsen vrezen veel vragen voor vaccinatiebewijzen

Huisartsen krijgen in de komende week waarschijnlijk veel vragen van mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, maar die daarvan nog geen bewijs in de nieuwe CoronaCheck-app zien staan. Dat verwacht de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Maar huisartsen kunnen nu nog niets voor mensen betekenen, want het systeem waarmee zij een bewijs kunnen regelen komt pas volgende week beschikbaar. „Het is de overheid die dit heeft bedacht en de overheid die het bouwt. De huisarts heeft geen invloed op wanneer het er is en kan nu nog niets voor mensen betekenen. Ga dus niet de huisarts bellen”, stelt de LHV.

Contactonderzoek afgeschaald, quarantaine vervalt na prik

Het contactonderzoek na positieve coronatests wordt binnenkort afgeschaald. Huisgenoten en contacten van positief geteste personen hoeven niet meer in quarantaine wanneer ze gevaccineerd zijn. Het Outbreak Management Team vindt dit verantwoord en het kabinet neemt het over, meldt de NOS.

RIVM en GGD werken nog aan de uitwerking van de plannen, die waarschijnlijk volgende week ingaan. De GGD gaat nog wel onderzoeken waar iemand besmet is geraakt, maar het is aan de positief geteste persoon zelf om mensen te informeren die mogelijk door hem of haar zijn besmet.

Mogelijk om het jaar ‘vaccinbooster’ nodig

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat gevaccineerden mogelijk elke twee jaar een ‘boosterprik’ moeten krijgen om hun bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil te houden. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zou dat wel eens elk jaar nodig kunnen zijn. In het ergste scenario zou dat voor de hele bevolking gelden.

Die inschattingen staan in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien. Het wordt donderdag besproken in een vergadering van de internationale organisatie Gavi, die samen met de WHO het Covax-programma leidt om vaccins naar armere landen te krijgen. Genoemde periodes kunnen nog wijzigen.

Bijna 70 procent donors heeft antistoffen tegen corona in bloed

Van de Nederlandse bloeddonors heeft nu 69,5 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed, meldt bloedbank Sanquin. De onderzoeksafdeling van de bloedbank peilt iedere maand bij ongeveer 2000 bloedmonsters of daar antistoffen tegen het virus in zitten. Een maand geleden lag dit percentage nog op 54 procent. „Vaccinatie is de grote drijfveer achter deze stijging”, verklaart Sanquin.

Nederland kleurt niet langer rood op coronakaart Europa

Op de Europese coronakaart kleurt Nederland niet langer donkerrood. Het aantal coronagevallen daalt en daardoor zijn Groningen en Friesland groen geworden. De rest van het land is oranje.

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests. Het grootste deel van Europa is inmiddels groen of oranje, alleen delen van Spanje kleuren nog rood.

Weer ongeveer 700 nieuwe coronagevallen

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 716 nieuwe coronagevallen gemeld. Het is de derde dag op rij dat het cijfer rond de 700 zit.

Het gemiddelde peil blijft hard dalen. In de afgelopen zeven dagen zijn 4980 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Begin september, dus bijna tien maanden geleden, bleef het weekcijfer voor het laatst onder de grens van 5000.

Advertentie

Minder contact met huisarts rond zwangerschap tijdens pandemie
pexels-leah-kelley-618923.jpg
beeld Pexels
Zwangere vrouwen en vrouwen die pas zijn bevallen van een baby, hebben tijdens de coronapandemie aanmerkelijk minder contact gehad met de huisarts dan voordat het virus Nederland bereikte. Als ze wel contact hadden met de huisarts, ging het vaker om psychische klachten dan een jaar eerder, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

De onderzoekers durven nog niet te zeggen wat precies de gevolgen zijn van het verminderde huisartsbezoek.
In Noord-Nederland lag het aantal contacten met de huisartsenpraktijk tussen februari en eind september vorig jaar 22 procent lager dan in dezelfde periode in 2019. „Deze verandering kan komen doordat zwangeren en pas bevallen vrouwen zorg mijden uit angst voor een coronabesmetting”, schrijven de onderzoekers. Het zou ook kunnen dat de vrouwen om wie het gaat vaker direct contact zochten met verloskundigen of gynaecologen. Contacten met de huisarts verliepen veel vaker telefonisch dan fysiek.

Dat vaker sprake was van psychische klachten, is in lijn met eerder onderzoek waaruit bleek dat zwangere vrouwen tijdens de pandemie vaker last hebben van angst en depressie en zich meer zorgen maken over hun gezondheid en de gezondheid van hun ongeboren kind, duiden de wetenschappers van Nivel, die voor het onderzoek samenwerkten met collega’s van UMC Groningen, Radboudumc en Maastricht UMC+. Daarnaast kwamen spijsverteringsproblemen vaker voor. Een duidelijke verklaring daarvoor ontbreekt.

IVM: fout bij vaccinatie slecht vastgelegd

De registratie van incidenten die tijdens vaccinatiecampagnes plaatsvinden is in Nederland niet goed geregeld en dat moet beter, vindt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

App geeft zicht op het oude normaal

De samenleving opent zaterdag nog verder. De Corona Check-app speelt daar een belangrijke rol in. Vijf vragen en antwoorden.

Erasmus MC oorzaak invloed op hersenen van Covid op het spoor

Het coronavirus kan hersencellen infecteren, maar de overdracht van het virus tussen de cellen stopt snel waardoor de schade beperkt blijft. Niettemin leidt de infectie tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten waarmee veel mensen kampen die corona hebben (gehad). Dat meldt het Erasmus MC, dat onderzoek heeft gedaan.

Recordaantal van 115.000 coronabesmettingen in 24 uur in Brazilië

In Brazilië is een recordaantal van 115.228 coronabesmettingen in één etmaal geregistreerd. In de afgelopen 24 uur zijn daarnaast 2392 overlijdens als gevolg van Covid-19 geregistreerd, meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het Zuid-Amerikaanse land met 212 miljoen inwoners heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronadoden ter wereld; ongeveer 507.000. Qua aantal besmettingen staat Brazilië op de derde plek na de VS en India. In totaal is het coronavirus in Brazilië al bij ruim 18 miljoen personen vastgesteld.

Momenteel vindt het voetbaltoernooi Copa América plaats in Brazilië, ondanks verzet en protest van de lokale bevolking. Maandag werd duidelijk dat er al zeker 140 betrokkenen bij het toernooi positief hebben getest op het virus. Brazilië kreeg de organisatie pas op het laatste moment toegewezen, nadat Colombia en Argentinië waren afgehaakt.

Vaccinatiebewijzen beschikbaar in CoronaCheck-app

Wie is gevaccineerd, kan vanaf donderdag een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app laden. Daartoe moeten gebruikers van de app een update installeren, die vanaf donderdagochtend beschikbaar zal zijn in de verschillende appstores.
In de app kunnen twee verschillende QR-codes worden geladen. Een daarvan is direct bruikbaar voor toegang tot binnenlandse evenementen. Deze QR-code kan worden geladen als iemand volledig is gevaccineerd of een negatieve coronatest heeft gehad.

De andere code is vanaf 1 juli bruikbaar voor reizen naar EU-landen. Die code kan al worden geladen na één vaccinatie, maar in veel landen heb je twee prikken nodig om binnen te komen, of moet er na de laatste prik zelfs nog een aantal weken gewacht worden. Reizigers moeten volgens het ministerie van Volksgezondheid dan ook zelf goed opletten welke eisen het land van bestemming stelt aan het vaccinatiebewijs.

Mensen die in de afgelopen zes maanden corona hebben gehad, kunnen vanaf 1 juli het zogenoemde ‘herstelbewijs’ in de CoronaCheck-app laden. Wie nog geen vaccinatie heeft gehad en ook niet in aanmerking komt voor een herstelbewijs kan de app ook gebruiken voor buitenlandse reizen door een coronatest te doen.

De QR-code voor binnenlands gebruik bevat weinig informatie over de gevaccineerde, aldus het ministerie. Zo is niet te zien of de code is opgehaald na een negatieve test of door een vaccinatie. De code voor buitenlands gebruik bevat informatie over welk vaccin iemand heeft gehad en op welke datum de prik is toegediend. Deze informatie hebben landen nodig om te bepalen of de gevaccineerde welkom is.

Kamer bespreekt versoepelingen en oprukkende Delta-variant
3d-render-medical-background-with-virus-cells.jpg
beeld Freepik
De Tweede Kamer debatteert donderdag over de verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen die zaterdag ingaan. Bijna alle beperkingen gaan van tafel vanwege het dalende aantal besmettingen. Tegelijkertijd maken partijen zich zorgen over de oprukkende Delta-variant. Ze willen dat het demissionaire kabinet deze zomer alert blijft op de ontwikkelingen met het virus.

De Delta-variant, ook wel bekend als de Indiase variant, is ook in Nederland aan een opmars bezig, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. Landelijk gaat het om 9 procent van het totale aantal coronagevallen. In Amsterdam heeft zelfs 40 procent van de mensen met een positieve coronatest inmiddels deze variant.

Partijen, waaronder de SP, dringen erop aan het bron- en contactonderzoek niet af te bouwen. Als er straks toch sprake blijkt van een nieuwe coronagolf, lopen de GGD’en anders achter de feiten aan. Verder moet er deze zomer veel geprikt worden, zodat veel mensen snel hun tweede coronaprik krijgen. D66 wil ook een teststraat op Schiphol weer in gebruik gaan nemen.
Omdat demissionair premier Mark Rutte naar een Europese top is, zijn dit keer alleen de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark bij het debat.

Nieuw liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer