Binnenland

Netbeheerder laat zeebodem afspeuren naar explosieven WOII

Netbeheerder TenneT laat de zeebodem voor de kust van Wijk aan Zee afspeuren op achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn al twee granaten op een diepte van 10 meter onder het wateroppervlak gevonden. In totaal zijn 170 plekken aangemerkt als een plaats waar mogelijk explosieven liggen. De marine zal alle vondsten op een later tijdstip in één keer ruimen, aldus de netbeheerder.

ANP
23 June 2021 12:58

Na de oorlog zijn tonnen overgebleven munitie in zee gedumpt. Af en toe vinden er schoonmaakacties plaats. TenneT gaat bij Wijk aan Zee zeekabels aanleggen vanaf de windparken Hollandse Kust en Alpha om de groene stroom aan land te brengen. Daarvoor moet het tracé eerst onderzocht worden op mogelijke bommen en granaten.

Met magnetische sensoren zijn lijnen getrokken door het toekomstige gebied van de kabels. Dat leverde ongeveer 6500 te onderzoeken plaatsen op. Nader onderzoek wees uit dat 170 plekken visueel geïnspecteerd moeten worden. Dat doen gespecialiseerde duikers die vanaf een schip werken. In het werkgebied vaart ook een schip dat nieuwsgierige badgasten op afstand houdt.

De twee gevonden granaten zijn gemeld bij de kustwacht. Volgens TenneT kan het geen kwaad om de granaten te laten liggen totdat de marine alles gaat opruimen, aangezien ze een eind uit de kust diep onder water liggen en zo nauwelijks een risico vormen. Mochten er zware vliegtuigbommen worden gevonden, dan stuurt de marine daar volgens TenneT direct een mijnenveger op af. Het karwei moet eind november van dit jaar klaar zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer