Economie

Officiële feestdag geen prioriteit voor moslims

Moslims in Nederland zitten niet te wachten op een officiële islamitische feestdag waarop iedereen vrij is.

Buitenlandredactie
17 November 2004 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Dat zei voorzitter A. Tonca van het Contactorgaan Moslims en Overheid dinsdag in reactie op het pleidooi van de Duitse coalitiepartij de Groenen om een islamitische publieke feestdag in te voeren. Zo’n vrije dag zou in de plaats van een van de christelijke feestdagen moeten komen. „Ik denk ook niet dat het klimaat in West-Europa er rijp voor is”, aldus de moslimvoorman.

Vice-fractievoorzitter Hans-Christian Ströbele van de Groenen verwees in zijn pleidooi naar de aanslagen op moskeeën in Nederland. „Dit is niet het moment om deze discussie te beginnen”, vindt Tonca. „We moeten ons nu richten op de bestrijding van terreur. Een erkende islamitische feestdag zal niet leiden tot minder terroristische aanslagen.”

De erkenning van een feestdag van moslims, bijvoorbeeld de eerste dag van het suikerfeest aan het einde van de vastenmaand ramadan, kan een „symbolisch gebaar” zijn dat moslims er in Nederland helemaal bij horen, erkende Tonca. „Maar je krijgt dan weer een discussie over de vraag of ook andere godsdiensten hun eigen feestdagen moeten krijgen. Je kunt veel beter in CAO’s regelen dat moslims vrij kunnen krijgen op islamitische feestdagen.”

In Duitsland wil de SPD weinig weten van het voorstel van coalitiegenoot de Groenen. „Het is goedbedoeld, maar past niet in de huidige economische situatie”, aldus de sociaal-democratische parlementariër Dieter Wiefelspütz.

Ook de grootste oppositiepartij, CDU/CSU, liet weinig heel van het idee. Het merendeel van de Duitsers heeft niets aan zo’n feestdag, benadrukte de CDU- minister voor Binnenlandse Zaken van de staat Brandenburg, Jürg Schönbohm. „Dit land is sterk gevormd door het christendom.”

Duitsland telt op een bevolking van 82 miljoen circa 3,4 miljoen moslims. Na de aanslag op filmmaker Theo van Gogh en de daaropvolgende brandstichtingen in Nederlandse kerken en moskeeën, vragen Duitse politici en media zich af of dergelijke ongeregeldheden zich ook in eigen land zullen voordoen.

De discussie in Nederland over feestdagen van niet-christelijke godsdiensten is niet nieuw. In 1994 lanceerde W. R. van der Zee, de toenmalige secretaris van de Raad van Kerken, het idee om verplichte vrije dagen op bijvoorbeeld tweede paasdag en tweede pinksterdag in te ruilen voor feestdagen van andere godsdiensten in Nederland. „Dat wij een land zijn van islamieten, joden, hindoes en christenen moet in de Nederlandse kalender tot uitdrukking komen”, zei hij toen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer