Dood Hassan
De echtgenoot van Hassan riep de ontvoerders op zijn vrouw over te dragen. „Ik heb mijn vrouw nodig, dood of levend”, zei hij. „Als ze dood is, laat me dan weten waar ze is zodat ik haar in vrede kan begraven.”De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw bevestigde dat Hassan vrijwel zeker is vermoord. Dat de ontvoerders juist een vrouw die zich altijd heeft ingezet voor het Iraakse volk als hun slachtoffer hebben gekozen, maakt de moord extra verwerpelijk, zei hij.
Ook de Britse premier Blair heeft dinsdag met afschuw gereageerd op de mogelijke moord op de gegijzelde hulpverleenster Margaret Hassan in Irak. Hij betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de Brits-Iraakse vrouw, die een maand geleden werd ontvoerd.
Afgelopen zondag vonden Amerikaanse militairen in Fallujah het verminkte lichaam van een westerse vrouw. Of het om het lichaam van Hassan of dat van een eveneens ontvoerde Pools-Iraakse vrouw gaat, is nog niet vastgesteld.
Hassan is voorzover bekend de eerste vrouwelijke gijzelaar die in Irak is vermoord.
De in Dublin geboren Hassan (59), die dertig jaar in Irak woonde en met een Irakees was getrouwd, leidde de internationale hulporganisatie CARE International in Irak. Ze werd op 19 oktober in Bagdad ontvoerd. Video-opnames met een wanhopig om hulp smekende Hassan wekten wereldwijd afschuw.
De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is nooit opgeëist. Op 2 november meldde Al-Jazeera dat de ontvoerders van plan waren Hassan over te dragen aan de beruchte groep van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, als de Britten niet binnen 48 uur hun troepen zouden terugtrekken. Al-Zarqawi’s al-Tawhid wa al-Jihad-beweging liet daarop weten de hulpverleenster te zullen vrijlaten, „tenzij wordt bewezen dat ze heeft samengezworen tegen de islam.”
CARE reageerde met afschuw op het nieuws van de dood van Hassan. De groep trok zich na de ontvoering van Hassan terug uit Irak.
Frankrijk wil toegang tot de vorige week bevrijde Syrische chauffeur van de twee in Irak gegijzelde Franse journalisten. De Franse regering heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Verenigde Staten aldus minister van Buitenlandse Zaken Michèl Barnier gisteren.
Amerikaanse mariniers bevrijdden de chauffeur, Mohammed al-Joundi, vorige week donderdag tijdens het offensief tegen de opstandige Iraakse stad Fallujah. Al-Joundi werd rond 20 augustus samen met de Franse journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot ontvoerd.
Minister Barnier zei tegen de Franse radiozender Europe-1 dat Frankrijk de VS onmiddellijk na het bekendworden van de bevrijding van Al-Joundi om toestemming had gevraagd voor een gesprek met de chauffeur. Frankrijk hoopt dat de chauffeur meer informatie kan verschaffen over de verblijfplaats van de journalisten. „We wachten vol ongeduld tot we toestemming van de VS krijgen”, zei Barnier. „Ik hoop dat dat zo snel mogelijk zal gebeuren.”