Economie

Moeizaam overleg over soepeler europact

De ministers van Financiën van de Europese Unie zijn het tijdens overleg dinsdag in Brussel opnieuw niet eens kunnen worden over een eventuele versoepeling van de Europese begrotingsregels. Voor sommige voorstellen was er volgens minister Zalm, die voorzitter was, wel „brede steun.” De noodzakelijke unanimiteit is er echter nog niet.

ANP
17 November 2004 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Het stabiliteitspact bepaalt dat eurolanden geen begrotingstekorten mogen hebben van meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Die regel staat onder druk, doordat Frankrijk en Duitsland al jaren straffeloos hogere tekorten presenteren.

Volgens Zalm was er dinsdag brede maar geen unanieme steun voor het idee om landen die de tekortnorm hebben overschreden soms wat meer tijd te gunnen. Als landen lijden onder een lange periode van beperkte economische groei kunnen ze voor zo’n soepele behandeling in aanmerking komen. In de huidige regels kan dat alleen bij een regelrechte economische crisis.

Nederland was zelf altijd tegen dergelijke versoepelingen. Dinsdag hield Zalm zich op de vlakte omdat hij voorzitter was. Diplomaten stellen dat dergelijke aanpassingen bijna onvermijdelijk zijn. „Nederland kijkt nu anders tegen deze dingen aan dan een jaar geleden. Ze zullen wat moeten slikken.”

Minder steun was er volgens Zalm voor een plan van Frankrijk en Duitsland om bepaalde uitgaven, bijvoorbeeld voor onderzoek en ontwikkeling, niet mee te tellen bij de berekening van het tekort. In januari gaat de discussie over het stabiliteitspact verder.

Inmiddels blijft onduidelijk wat er met Duitsland en Frankrijk moet gebeuren. Eurocommissaris Almunia liet weten dat hij de nieuwe Europese Commissie ernaar wil laten kijken. Hij wil de tekortprocedure, die precies een jaar geleden in de ijskast is gezet, weer in stelling brengen, als uit berekeningen zou blijken dat de landen in 2005 opnieuw een tekort van meer dan 3 procent zullen hebben.

De ministers spraken ook over het schandaal in Griekenland, waar jarenlang de begrotingscijfers veel slechter waren dan in de officiële presentaties. De Oostenrijkse minister Grasser pleitte voor sancties tegen landen die knoeien met hun rapportages. De Duitse bewindsman Eichel noemde dat idee interessant.

Een Duitse gezaghebbende commissie van wijze mannen gaat ervan uit dat Duitsland er volgend jaar wederom niet in zal slagen het begrotingstekort onder de 3 procent te houden. De commissie gaat nu uit van een tekort van 3,5 procent van het bruto binnenlands product, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt in zijn editie van woensdag. Minister Eichel denkt in 2005 wel aan de EU-norm te kunnen voldoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer