Mens & samenleving

Taal: Verpleging

Al jaren lijdt de Nederlandse taal aan verwelking. Vooral in geschreven teksten. Bepaalde mensen gebruiken graag het woord ”welke” in plaats van ”die”. Dus niet: De brief die u mij toezond, heb ik met genoegen gelezen. Maar: De brief welke…

21 June 2021 18:28
Een telefoontje plegen. beeld Unsplash
Een telefoontje plegen. beeld Unsplash

Het fenomeen is al vaker gesignaleerd, en veel beschuldigende vingers wijzen naar de populariteit van Funda. Op die huizensite tiert de verwelking welig. Je vindt daar zinnen als: „De diepe tuin welke op het zuiden gelegen is, biedt veel ruimte voor ontspanning.” Of: „Er is één badkamer welke op de begane grond is gesitueerd.”

Waarom makelaars ervoor kiezen om ”die” door ”welke” te vervangen? Geen idee. Misschien vinden ze het deftiger staan. En dat zou zomaar wat extra centen op kunnen leveren.

Behalve aan verwelking, lijdt het geschreven Nederlands tegenwoordig volgens mij ook aan verpleging. Werkwoorden als ”doen” en ”uitvoeren” vervangt men steeds vaker door ”plegen”. Hoewel het taalkundig in orde is, klinkt het mij toch apart in de oren. Dat komt doordat plegen meestal een negatieve lading heeft. Een moord wordt gepleegd, of een overval, een coup, een aanslag, fraude, abortus, genocide.

Maar plegen hoeft niet per se gruwelijk te zijn. We plegen allemaal weleens een telefoontje, of een plasje.

Tegenwoordig plegen we er echter wel heel lustig op los. Vooral journalisten en communicatiemedewerkers kunnen er wat van.

In het Twentse Bornerbroek willen mensen volgens De Stentor „nieuwbouw plegen.” Een pand in Den Haag moet gerenoveerd worden. Omroep West: „Hoewel de lockdown een uitstekend moment was geweest om dit onderhoud te plegen, bleek dit niet mogelijk.”

De Rijksoverheid legt op haar website uit waarom grootschalige evenementen nog niet zijn toegestaan: „Tijdens de coronacrisis hebben de politie en hulpdiensten fors extra inzet moeten plegen.” Daarom doen agenten het de komende tijd rustig aan, en hebben ze geen zin om bij een festivalletje beveiliging te plegen.

Laatst hoorde ik: „We moeten nodig een overleg plegen, desnoods via Teams.” Dat vond ik best een intimiderende uitspraak.

Verder wordt er tegenwoordig ook onderzoek gepleegd. En nazorg. En hoor en wederhoor.

Ach. Rozen verwelken, schepen plegen te vergaan. Taal blijft iets bijzonders, daar doe je weinig aan.

Redacteur Chris Klaasse bespreekt een taalkwestie. Reageren? chris@rd.nl

Meer over
Taal

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer