Universiteiten kijken uit naar studiejaar zonder beperkingen
De Nederlandse universiteiten hopen dat de1,5 meterregel nog deze zomer komt te vervallen. Het kabinet neemt daarover op 13 augustus een besluit. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, stelt dat door het afschaffen van die maatregel en het vervallen van andere resterende coronabeperkingen, eerstejaarsstudenten toch kunnen genieten van hun introductieweken.
„We kijken uit naar een nieuw studiejaar zonder beperkingen”, aldus Duisenberg. „De coronacrisis heeft laten zien dat de academische gemeenschap overal aanwezig is, maar vooral ook dat sociaal contact essentieel is voor academische vorming.”
Door de 1,5 metermaatregel konden afgelopen jaar aanzienlijk minder studenten fysiek naar de universiteit komen dan voor de coronacrisis. Volgens Duisenberg heeft de coronacrisis duidelijk gemaakt hoe belangrijk universitair onderzoek is. „Dat we nu bijna van de coronamaatregelen af zijn, is voor een groot deel te danken aan het onderzoek van onder anderen Nederlandse wetenschappers, uit alle disciplines.”
Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is blij met het vooruitzicht dat na de zomer hoogstwaarschijnlijk onderwijs zonder belemmeringen kan worden gegeven. „Fysiek onderwijs is onmisbaar voor studenten”, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene. „Het is goed nieuws dat dat in het nieuwe collegejaar weer volledig lijkt te kunnen. Het is nu van groot belang dat hogescholen en universiteiten zich op het beste scenario voorbereiden.”
De LSVb benadrukt dat het belangrijk is om fysiek onderwijs volledig te laten terugkeren. Fysieke contactmomenten zijn voor studenten onmisbaar om onderwijs te kunnen volgen, een sociaal netwerk op te bouwen en eenzaamheid tegen te gaan, aldus de bond.