‘Elektrische stroomstootjes als medicijn tegen clusterhoofdpijn’
Het prikkelen van de achterhoofdzenuw met stroomstootjes kan extreem pijnlijke aanvallen voorkomen van chronische clusterhoofdpijn bij patiënten bij wie eerdere behandelingen met medicijnen niet aansloegen.
Dat maakte het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bekend na onderzoek. Daarbij wordt een kleine zogeheten neurostimulator onderhuids aan de achterkant van het hoofd geïmplanteerd en verbonden met een batterij die onderhuids in de bil of buik is geplaatst.
Chronische clusterhoofdpijn, ook wel bekend als ‘zelfmoordhoofdpijn’, is een ernstige, chronische hersenaandoening die ondraaglijke hoofdpijnen veroorzaakt, meestal meerdere malen per dag. De aanvallen duren elk gemiddeld 1 tot 2 uur en treden vaak ook ’s nachts op, waardoor de slaap ernstig wordt verstoord. Behandelingen hebben vaak onvoldoende effect, waardoor patiënten wanhopig worden.
„De achterhoofdzenuw is een makkelijk bereikbare, oppervlakkig gelegen huidzenuw aan de achterkant van het hoofd, die verbonden is met de hersenstam. Dit verklaart waarom stimulatie ervan aanvallen van clusterhoofdpijn kan voorkomen”, zegt Michel Ferrari, neuroloog aan het LUMC.
Voor het onderzoek werd het apparaatje bij 130 patiënten geïmplanteerd. Zij kregen willekeurig gedurende zes maanden hoge of lage elektrische stimulatie van de achterhoofdzenuw. „Binnen een paar weken namen de frequentie en ernst van de aanvallen drastisch af. Sommige patiënten werden zelfs aanvalsvrij”, zegt Ferrari. Meer dan 90 procent van de patiënten was „zeer tevreden” over de behandeling.