EU komt bijeen voor spoedberaad
De almaar oplopende spanningen in het Midden-Oosten zijn voor huidig EU-voorzitter Spanje reden om een spoedvergadering van de vijftien ministers van Buitenlandse Zaken te beleggen. Zij komen vanavond bijeen in Luxemburg.
De Spaanse bewindsman Piqué voldeed met het organiseren van dit beraad aan een verzoek hiertoe van onder anderen zijn Nederlandse collega Van Aartsen. Die heeft sterk aangedrongen op overleg over het oplaaiende geweld, zo liet zijn woordvoerder dinsdagavond weten.
Ondertussen tekent zich binnen de Unie verdeeldheid af over hoe te reageren op de jongste ontwikkelingen. De Franse minister Védrine steekt niet onder stoelen of banken dat hij ontevreden is over de opstelling tot nu toe. „Veel Europeanen, te beginnen met het Spaanse voorzitterschap, vinden dat we niets moeten doen dat ingaat tegen de Amerikaanse politiek”, merkte hij voor de radio afkeurend op.
De Belg Michel huldigt eveneens het standpunt dat de EU een krachtiger antwoord dient te geven op de dramatische gebeurtenissen in de betrokken regio. Hij wil een poging van de Unie om vertegenwoordigers van de Israëlische overheid en van het Palestijnse Gezag samen te brengen onder toezicht van de EU, de Verenigde Staten, Rusland en enkele Arabische naties. In zijn visie zijn beide partijen in het conflict opgesloten in hun oorlogslogica. De toespraak die premier Sharon gisteren hield, biedt volgens hem geen enkel politiek perspectief. Michel heeft zijn opvattingen voorgelegd aan Piqué.
Die verzet zich tegen een hardere aanpak, met inzet van sancties. Overigens erkennen ook Franse diplomaten dat de regering in Jeruzalem zich bij een toename van de druk waarschijnlijk alleen maar onverzoenlijker zal gedragen. Zij constateren verder dat economische strafmaatregelen simpelweg niet haalbaar zijn. „De Duitsers verlaten de zaal zodra het onderwerp wordt aangesneden”, vermoeden zij.
Van Aartsen pleit ervoor om samen met de VS te blijven optrekken. Hij hoopt dat EU-buitenlandcoördinator Solana opnieuw naar het gebied wordt gestuurd om „de krachten te bundelen en een tandem te vormen met de Amerikaanse afgezant generaal Zinni.” In het tv-actualiteitenprogramma NOVA zei Van Aartsen dat die samenwerking, tot het uitbreken van het jongste geweld, „voetje voor voetje, maar bergopwaarts” succesvol is geweest.
„De tanks en de terreur moeten uit het Midden-Oosten verdwijnen”, zo omschreef de Nederlandse bewindsman de Europese insteek tot dusver. Hij voelt niets voor het opzeggen van het samenwerkingsakkoord van de Unie met Israël, zoals sommigen in de Tweede Kamer in overweging geven. „Ik denk niet dat Sharon daar een seconde van wakker ligt”, aldus Van Aartsen. Zonder in details te treden, suggereerde hij dat de VS „wel iets in de achterzak hebben.”
Piqué sprak dinsdag in Madrid met zijn Russische ambtgenoot Ivanov. Beiden richtten zich vooral tot de regering in Jeruzalem met de boodschap de troepen terug te trekken uit Palestijnse steden en een onmiddellijk bestand in acht te nemen. Zij maanden Sharon de strijd tegen het terrorisme niet te vereenzelvigen met het ontmantelen van de Palestijnse Autoriteit. De gevolgen van een dergelijk beleid zijn niet te overzien, waarschuwde Ivanov.
Solana benadrukte dat een oplossing niet dichterbij komt door het gebruik van militaire middelen. Hij wees erop dat de operatie die het leger momenteel uitvoert de situatie niet verbetert maar alleen verslechtert.