Buitenland

Blair reageert met afschuw op bericht moord Hassan

De Britse premier Blair heeft dinsdag met afschuw gereageerd op de mogelijke moord op de gegijzelde hulpverleenster Margaret Hassan in Irak. Hij betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de Brits-Iraakse vrouw, die een maand geleden werd ontvoerd.

ANP/AFP
17 November 2004 06:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Straw, is het waarschijnlijk dat Hassan in Irak is vermoord. De bewindsman baseerde dat op de analyse van een videoband met beelden van de executie van een geblinddoekte vrouw. Op basis van de analyse informeerde het ministerie de nabestaanden van Hassan.

De Iraakse echtgenoot van de 59-jarige hulpverleenster vernam de onheilstijding in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Volgens Tahsin Hassan is hem verteld dat er een videoband is opgedoken waarop te zien zou zijn dat zijn vrouw wordt omgebracht. „De video kan echt zijn, maar ik weet het niet”, voegde hij eraan toe. „Ik wil weten of ze nog leeft of dood is. Als ze dood is, wil ik weten waar ze is zodat ik haar in vrede kan begraven”.

De Arabische zender Al-Jazeera zei ook over de videoband te beschikken. De zender besloot de beelden niet uit te zenden. Volgens al-Jazeera is op de video te zien hoe een man een geblinddoekte vrouw doodschiet.

De internationale hulpverleningsorganisatie CARE reageerde met ontzetting op de melding over de dood van haar medewerkster in Irak. Hassan, die in het Ierse Dublin is geboren, leidde al jaren de CARE-afdeling in Irak. In een verklaring noemt CARE Hassan een buitengewone vrouw, die haar leven wijdde aan de arme en minder bevoorrechte mensen in Irak.

De familie van Margaret reageerde met verslagenheid op het nieuws. „Onze harten zijn gebroken. We bleven hopen zolang we konden”, stond te lezen in een verklaring die de nabestaanden in Groot-Brittannië uitgaven.

Na haar ontvoering op 19 oktober deed Hassan enkele malen een dramatische oproep op videobanden om haar leven te redden. Ze deed daarbij een persoonlijk beroep op de Britse premier Blair. Zij wilde dat Blair de Britse troepen uit Irak zou terugtrekken om op die manier te voldoen aan de eisen van haar gijzelnemers.

Sinds de val van het regime van de Iraakse dictator Saddam Hussein zoeken verzetsstrijders en andere extremisten regelmatig hun toevlucht tot kidnappingen in Irak om het vertrek van buitenlandse troepen af te dwingen. Zij executeerden al tientallen buitenlanders en Iraki’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer