Binnenland

„Bevolking Zuid-Afrika lijdt onder Nederlandse energietransitie”

De Nederlandse overstap op groene stroom, bijvoorbeeld door groeiend gebruik van elektrische auto’s, veroorzaakt mensenrechtenschendingen in Zuid-Afrika. Dat melden internationale vrouwenrechtenorganisatie ActionAid en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) woensdag op basis van eigen onderzoek.

ANP
16 June 2021 06:02Gewijzigd op 16 June 2021 07:42

Voor de overschakeling naar groene stroom wordt veel gewerkt met het metaal mangaan. Dit materiaal wordt verwerkt in staal voor bijvoorbeeld windturbines, of in de batterijen van elektrische auto’s.

70 procent van het mangaan dat Nederland importeert is gewonnen in Zuid-Afrika. Gemeenschappen die in de buurt van mangaanmijnen wonen kampen volgens het onderzoek met lucht- en waterverontreiniging, evenals watertekorten. Daarnaast lopen woningen schade op door onaangekondigde gecontroleerde explosies. Vrouwen in deze gemeenschappen moeten steeds verder lopen voor schoon water en moeten meer zorgen voor zieke familieleden, vertellen de organisaties.

ActionAid en SOMO stellen dat mijnbouwbedrijven zich niet aan Zuid-Afrikaanse wetgeving houden en ook internationale richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen negeren. De organisaties laten weten dat de Tweede Kamer zich na de zomer over een wetsvoorstel buigt dat bedrijven zou verplichten om rekening te houden met mensenrechten en het milieu in de productieketen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer