Buitenland

Iraanse presidentskandidaat wil ‘vreedzaam naast elkaar’ met VS

Een relatief gematigde kandidaat voor het presidentschap in Iran, Abdolnaser Hemmati, kan zich gesprekken met de Verenigde Staten voorstellen als dat land instemt met een „vreedzame co-existentie”. De twee landen zijn al meer dan veertig jaar bittere tegenstanders en de betrekkingen werden nog beroerder tijdens het presidentschap van Donald Trump in de VS. President Joe Biden zei destijds in de verkiezingscampagne dat hij wilde terugkeren naar de diplomatie.

ANP
15 June 2021 15:43

De geestelijk leider van Iran, de ayatollah Ali Khamenei, is tegenstander van onderhandelingen met Washington. Maar momenteel wordt er weer via via met elkaar gesproken over het in 2018 gesneuvelde nucleaire akkoord tussen een serie vooraanstaande mogendheden en Iran.

Volgens Hemmati is er een reeks problemen die moet worden opgelost om wederzijds vertrouwen te scheppen. „Als we dan zien dat de VS in de richting gaan van een vreedzaam naast elkaar bestaan en streven naar vrede in de regio en in de wereld, dan zouden er geen problemen zijn om met elkaar te praten.”

Vrijdag zijn er presidentsverkiezingen in Iran. De oppositie tegen het bewind van aartsconservatieve sjiitische geestelijken is verdeeld en kan door de uitsluiting van talrijke kandidaten niet serieus deelnemen. Een deel van de oppositie heeft tot een boycot opgeroepen. Onder de huidige omstandigheden lijkt de grootste kanshebber van de zeven toegelaten kandidaten de voorzitter van het hooggerechtshof Seyed Ebrahim Raisi.

Hij verloor in 2017 de presidentsverkiezing van de gematigde huidige president Hassan Rohani, maar probeert het vrijdag opnieuw. De eind 1960 geboren Raisi begon zijn loopbaan bij de Iraanse justitie in 1981 en was vanaf 1985 aanklager, hoofdaanklager, rechter en opperechter in Teheran. Hij geldt als een van de meest fanatieke vervolgers van tegenstanders van het regime van geestelijken dat sinds 1979 aan de macht is. De geestelijk leider, ayatollah Khamenei, heeft in Iran het laatste woord. Raisi wordt door mensenrechtenorganisaties onder meer in verband gebracht met een golf van executies van opposanten in 1988. Hij heeft zichzelf eerder wel eens ayatollah genoemd, maar lijkt op deze titel geen aanspraak te kunnen maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer