Debat politie, OM en rechterlijke macht met Kamerleden over geld
De top van politie, Openbaar Ministerie en de rechtspraak gaan op 21 juni in Nieuwspoort publiekelijk in discussie met vijf Kamerleden over de financiering van de strafrechtketen. „Wat is de rechtsstaat ons waard?” is de centrale vraag. De keten heeft „een meerjarige, stabiele en voorspelbare financiering nodig”, stellen politie, OM en rechtspraak, onafhankelijk van de pieken en dalen van de economie. „De samenleving heeft er recht op dat we nu blijvend investeren in de rechtsstaat.”
Politie, justitie en rechtspraak hebben te lijden gehad onder wisselend beleid en forse bezuinigingen, zeggen zij, ondanks de toenemende druk op de hele keten. ‘Meer leveren met minder geld’ was het devies. De instanties verwijzen daarbij naar recent wetenschappelijk onderzoek. „De groeiende georganiseerde criminaliteit, toenemende polarisatie en radicalisering, terrorisme en cybercrime hebben gezorgd voor nieuwe vormen van criminaliteit, waar passende antwoorden op moeten komen. Dit zorgt voor hoge werkdruk en een oplopend aantal strafzaken die ook nog eens complexer zijn dan ooit”, aldus de bestuurders. Een „robuuste bekostiging van de rechtsstaat” is daarbij noodzakelijk.
Onder de benaming Rechtsstaatpoort gaan Henk van Essen (korpschef politie), Gerrit van der Burg (baas van het OM) en Henk Naves (voorzitter Raad voor de Rechtspraak) in discussie over dit onderwerp met Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen (VVD), Hanneke van der Werf (D66), Barbara Kathmann (PvdA), Gideon van Meijeren (FvD) en Michiel van Nispen (SP). Johan Bac (directeur Reclassering Nederland) en Petra van Kampen (lid van de Algemene Raad van de Nederlandse Orde van Advocaten) nemen eveneens aan het gesprek deel.
Het gesprek zal via een livestream te volgen zijn.