Aandacht voor Philips aan begin belangrijke Fed-week
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Philips. Het zorgtechnologieconcern moet meer geld opzijzetten voor zijn wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur. Daarnaast wordt vooral uitgekeken naar de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die dinsdag begint. De markten zijn vooral benieuwd hoe de centrale bankiers denken over de hoge inflatie in de Verenigde Staten, die in mei uitkwam op 5 procent. Die zou mogelijk kunnen leiden tot een snellere afbouw van het stimuleringsbeleid.
Philips moet nog eens 250 miljoen euro opzij zetten vanwege de grote wereldwijde terugroepactie. In het eerste kwartaal werd ook al 250 miljoen euro voor de kwestie gereserveerd. Bepaalde onderdelen van de beademingsapparatuur zouden een gezondheidsrisico kunnen vormen.
De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine winsten openen. In China en Hongkong hadden beleggers maandag een vrije dag en kon nog niet worden gereageerd op de verklaring van de G7-landen, waarin hard werd uitgehaald naar China. De zeven grote industrielanden en de Europese Unie riepen op de mensenrechten te respecteren van minderheden in de Chinese provincie Xinjiang en van prodemocratische demonstranten in Hongkong.
De G7-top van afgelopen weekeinde werd daarnaast overschaduwd door een conflict tussen de Britten en de EU over Noord-Ierland. Er kwamen onder meer berichten naar buiten dat de Franse president Emmanuel Macron tijdens een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson zou hebben gezegd dat Noord-Ierland niet echt onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk.
Beleggers houden ook de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. In Engeland wordt het opheffen van de laatste coronabeperkingen vermoedelijk met een maand uitgesteld vanwege de snelle verspreiding van de zogenoemde Delta-variant van het virus. Bij 90 procent van de mensen die nu positief testen op het coronavirus, wordt deze variant vastgesteld.
Shell staat ook in de belangstelling. Persbureau Reuters meldde dat het olie- en gasconcern zijn belang in het grootste Amerikaanse olieveld wil verkopen. Volgens ingewijden zou het voor het bedrijf gaan om een belangrijke stap voor de overgang naar duurzame energie. Shell staat de laatste tijd onder toenemende druk om de CO2-uitstoot terug te dringen.
De euro was 1,2106 dollar waard, tegen 1,2100 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 71,24 dollar. Brentolie kostte ook 0,5 procent meer, op 73,05 dollar per vat.