Zwitsers stemmen over pesticide en rechtsbeginselen
De Zwitsers hebben zondag weer een dag van referenda op plaatselijk en nationaal niveau. Nationaal liggen vijf vragen voor over een algeheel verbod op kunstmatige bestrijdingsmiddelen, een wet die de coronabeperkingen mogelijk maakt, een wet voor preventief optreden tegen mogelijke verdachten, een wet die de beperking van de uitstoot van broeikasgassen regelt en over een voorgestelde regeling voor veel meer hulp aan biologische boeren.
Indien de Zwitsers zich tegen de pesticiden keren, wordt het land het eerste in Europa dat die verbiedt. Als ze de coronawet wegstemmen, dan vervallen alle coronamaatregelen op 25 september. Volgens peilingen overleeft de wet echter het referendum.
Een ander heikel punt is de nieuwe antiterrorismewet die het land vorig jaar heeft ingevoerd. Die biedt de staat de mogelijkheid mensen die mogelijk extremistisch of terroristisch zijn, maar nog geen overtreding hebben begaan, op basis van ‘concrete aanwijzingen’ als verdachte te behandelen en dwangmaatregelen op te leggen. Volgens de tegenstanders is dit het einde van de beginselen waar het recht in het democratische land op stoelt. In peilingen lijkt een meerderheid het niet met deze groep eens te zijn.
Zwitsers stemmen plaatselijk over van alles. Sommige zaken gaan toch de hele natie aan. In het kanton Basel(-Stad) bijvoorbeeld wordt over een wettelijk minimumloon gestemd. In een nationaal referendum in 2014 wees meer dan driekwart van kiezers een nationaal minimumloon van 22 franken (20 euro) af. Vakbonden en linkse partijen proberen, kanton voor kanton, toch overal een minimumloon te krijgen. Dat is tot dusver alleen in Genève, Jura, Neuchâtel en Ticino gelukt.