VS: veilige luchthaven Kabul cruciaal voor diplomatiek verkeer
Een „functionerende en veilige” internationale luchthaven in Kabul is cruciaal voor de diplomatieke aanwezigheid in Afghanistan na de terugtocht van NAVO-troepen, heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt. Hij suggereerde daarmee dat ambassades er mogelijk de deuren moeten sluiten als veilig vliegverkeer niet meer gegarandeerd kan worden. Turkije stelde donderdag nog voor dat Turkse troepen de luchthaven gaan beveiligen als de NAVO uit Afghanistan is vertrokken, maar dat werd direct afgewezen door de fundamentalistische Taliban.
Sinds bekend is dat de westerse coalitie na twee decennia Afghanistan verlaat, worden de Taliban steeds actiever. Inmiddels hebben de extremistische militanten al meerdere districten onder de voet gelopen. Bij de Verenigde Staten, andere westerse landen en internationale organisaties roept dat de vraag op hoe zij diplomatiek personeel moeten evacueren in het geval dat ook Kabul in gevaar komt.
„We benadrukken dat een functionerende, veilige luchthaven essentieel is voor elke internationale diplomatieke aanwezigheid”, zei de Amerikaanse regeringswoordvoerder in reactie op de weigering van het Turkse voorstel door de Taliban. Daarbij wees hij ook op het belang van de luchthaven voor Afghaanse reizigers en de economie van het door oorlog verscheurde land.
De woordvoerder weigerde verder uit te wijden, maar zijn boodschap lijkt een waarschuwing te zijn aan de Taliban om de diplomatieke banden met Afghanistan te breken, mochten de moslimfundamentalisten besluiten de hoofdstad in te nemen. Volgens de VS proberen de Taliban van hun internationale status als paria af te komen en erkenning te krijgen.
Vorige maand besloot Australië om zijn ambassade in Kabul te sluiten vanwege zorgen om de veiligheid. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken zwoer deze week dat de VS het Australische voorbeeld niet zullen volgen. President Joe Bidens beslissing om de Amerikaanse troepen terug te trekken, heeft ervoor gezorgd dat vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban in een impasse zijn beland. Het oplaaiende geweld voedt de angst dat Afghanistan opnieuw in een burgeroorlog wordt gestort en dat de Taliban er mogelijk weer aan de macht komen.
Biden zal de kwestie naar verwachting bespreken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als de twee elkaar maandag treffen in Brussel.