Buitenland

G7-landen delen 1 miljard coronavaccins met armere landen

De G7-landen gaan meer dan 1 miljard doses coronavaccins delen met minder welvarende landen, bevestigen de Verenigde Staten. De eerste doses worden deze zomer beschikbaar gesteld, zodat de kwetsbaarste mensen op de wereld ingeënt kunnen worden tegen Covid-19.

ANP
11 June 2021 17:08

De stap van de zeven grote industrielanden en de Europese Unie komt niet als een grote verrassing. De Britse premier Boris Johnson zei al een schenking van deze omvang te verwachten en de Amerikaanse president Joe Biden maakte bekend 500 miljoen doses te gaan kopen en delen. De EU, het VK en Canada tekenen elk voor 100 miljoen doses.

Het aantal mensen dat daarmee kan worden ingeënt is afhankelijk van het soort coronavaccin dat geleverd wordt. De meeste middelen bestaan uit twee doses die op verschillende momenten moeten worden toegediend.

Hulporganisatie Oxfam Novib reageert kritisch op de toezeggingen. „Als het beste wat de G7-leiders kunnen doen een donatie van 1 miljard vaccindoses is, dan zal deze top een mislukking zijn geweest”, zegt Anna Marriott, manager gezondheidsbeleid. De wereld zou naar schatting 11 miljard doses nodig hebben om de pandemie te beëindigen. Marriott stelt dat liefdadigheid geen oplossing is voor het vaccintekort en pleit voor het vrijgeven van de patenten.

De VS zeggen dat de belofte van de G7-landen de basis vormt van een reeks acties om de pandemie in 2022 te beëindigen. Er wordt tijdens de G7-top, de eerste in bijna twee jaar, in het Engelse Cornwall nog gesproken over een breder actieplan.

Dat plan bestaat volgens de Amerikanen onder meer uit de levering van noodvoorraden, bijdragen aan wereldwijde economische herstel en voorbereidingen voor toekomstige rampen. De G7-landen zouden overwegen tot 100 miljard dollar (circa 82,6 miljard euro) aan reserves van Internationaal Monetair Fonds (IMF) toe te wijzen aan de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis.

Johnson sprak vrijdag aan het begin van de driedaagse top van een „enorme kans” om het herstel van de coronapandemie op gang te brengen. Ook zei de Britse premier dat hij gelooft dat de ontmoeting tussen de leiders nu moet plaatsvinden, zodat er geleerd kan worden van de pandemie en daarin gemaakte fouten niet worden herhaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer