GGD na dreigementen om stempel in geel boekje: gedraag je aub
Medewerkers van GGD’en hebben op meerdere plaatsen te maken gekregen met dreigementen en scheldpartijen van mensen die een stempel eisen in hun gele vaccinatieboekje. „Ongekend dat dit gebeurt”, zegt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland. „Gedraag je alsjeblieft. Onze medewerkers werken zich met bloed, zweet en tranen uit de naad. En we doen wat we kunnen.”
Sinds begin deze week kunnen mensen die eerder door de GGD zijn gevaccineerd tegen het coronavirus daar alsnog een aantekening, stempel of sticker van krijgen in het gele boekje. Dat heeft voor coronavaccinaties weliswaar geen officiële status, maar het is in de praktijk goed genoeg om zonder recente coronatest diverse landen binnen te komen, waaronder Duitsland.
Als mensen die eerder hun prikken hebben gehaald zo’n bewijs willen, moeten ze zich wel houden aan de instructies van de lokale GGD. Niet iedereen lijkt dat te begrijpen. „Sommige mensen komen met hun camper of caravan naar een vaccinatielocatie en verwachten dan meteen een stempel of sticker”, schetst de woordvoerster. Als dan blijkt dat het zo niet werkt, gaan sommige mensen schelden of dreigen. De woordvoerster van GGD GHOR schat dat dit „een tiental keer per dag” voorkomt. Precieze cijfers had brancheorganisatie GGD GHOR donderdag niet voorhanden. De landelijke lijn is dat van bedreiging altijd aangifte wordt gedaan bij de politie.
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge reageert verontwaardigd op de dreigementen. „Bedreiging en intimidatie om een stempeltje in je gele boekje. Zó absurd dit, doe even normaal! Bij de GGD wordt met man en macht gewerkt om ons uit de crisis te halen. Een diepe buiging, dát is op z’n plaats”, reageert de minister op Twitter.
Gezondheidsdiensten vragen om bewijs als iemand een stempel komt halen. Dat kan het testbewijs zijn dat direct na de prik op papier is verstrekt, of een print van iemands persoonlijke vaccinatieoverzicht op het beveiligde deel van de RIVM-website. Verder hebben diverse GGD’en een specifieke locatie of specifieke tijdstippen hiervoor gereserveerd, zodat het stempelen het vaccineren zelf niet in de weg zit. De GGD in Groningen verwijst mensen voor een stempel bijvoorbeeld door naar XL-testlocatie MartiniPlaza. De GGD heeft daarvoor gekozen „omdat het belangrijk is dat de doorstroming op onze vaccinatielocaties goed blijft”.
De huidige situatie, waarin per land verschilt welk bewijs iemand moet kunnen leveren, duurt nog zo’n drie weken. Vanaf 1 juli is in de hele Europese Unie een digitaal bewijs geldig, het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Daarmee kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd, recent negatief zijn getest of zijn hersteld van een coronabesmetting. In Nederland wordt het een onderdeel van de CoronaCheck-app. Via die app kunnen over een paar weken gegevens worden opgehaald uit de registratiesystemen van het RIVM, de GGD en de ziekenhuizen, zo is de bedoeling.