Economie

Justitie komt met nieuw bewijsmateriaal tegen Boonstra

Het openbaar ministerie (OM) komt met nieuw bewijsmateriaal in de voorkenniszaak tegen Cor Boonstra, die vrijdag begint. Onder meer extra gegevens uit België moeten ertoe leiden dat justitie in hoger beroep wel hard kan maken dat de gewezen Philips–topman met voorkennis heeft gehandeld. Om sterker te staan heeft het OM ook bij Philips naar nieuw bewijsmateriaal gezocht.

ANP
16 November 2004 14:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Voor het gerechtshof in Amsterdam dient vanaf eind deze week het hoger beroep in de veelbesproken voorkenniszaak. Justitie beticht Boonstra ervan dat hij in het voorjaar van 2000 over voorwetenschap beschikte, toen hij handelde in aandelen van Endemol. De voormalige topman kocht in maart van dat jaar voor ongeveer een half miljoen euro een pakket aandelen in het entertainmentconcern.

Anderhalve week nadat Boonstra de kooporder bij zijn Belgische bank had geplaatst, maakte Endemol bekend dat het werd opgekocht. De overname door het Spaanse telecomconcern Telefónica werd op de beursvloer in Amsterdam met gejuich ontvangen. De aandelenkoers van Endemol schoot omhoog.

Het OM vindt het verdacht dat Boonstra de gewraakte aandelen in Endemol kocht via zijn woonplaats in België, waar hij de bank uitdrukkelijk om discretie verzocht. Het was ook een van de weinige keren dat de gewezen Philips–topman zelf opdracht gaf tot de koop van aandelen. Normaal gesproken gebeurde dat via zijn beleggingsadviseur bij ABN Amro.

Vorig jaar kreeg justitie in de voorkenniszaak nul op het rekest bij de rechtbank in Amsterdam, die Boonstra vrijsprak. Het OM tekende daar beroep tegen aan.

De gang naar het gerechtshof was voor Boonstra zelf reden om in beroep te gaan in een andere zaak die gelijktijdig werd behandeld. De oud–topman kreeg van de rechtbank namelijk wel een boete van 135.000 euro, omdat hij transacties in aandelen en obligaties van Ahold had verzwegen. Boonstra had deze handel moeten melden bij de toezichthouder AFM, omdat hij indertijd commissaris was bij Ahold. Bovendien handelde hij in een periode waarin hij dat als commissaris niet mocht.

Zowel Boonstra als zijn advocaat kwalificeerde de boete vorig jaar als „fors". De gewezen bestuursvoorzitter kan zich niet vinden in de redenen die de rechtbank aanvoerde om hem een boete op te leggen. Boonstra was ook de eerste verdachte die voor een dergelijk misstap voor de rechtbank moest verschijnen. Eerder werden soortgelijke overtredingen afgedaan met een boete van de beurswaakhond AFM.

Zelf kwam Boonstra vorig jaar niet opdagen voor de rechtbank. Zeer waarschijnlijk zal hij evenmin in eigen persoon voor het hof verschijnen.

Het OM heeft wel geprobeerd Boonstra te dwingen naar het hof te komen. De rechter liet in juni echter weten dat hij het prettig zou vinden als de verdachte komt opdagen, maar dat diens aanwezigheid in de rechtszaal niet noodzakelijk is.

Volgens zijn raadsheer J. Italianer heeft Boonstra geen trek in het mediacircus rondom de rechtszaak. Bovendien zou het een illusie zijn te denken dat hij tijdens de zitting nieuwe feiten boven tafel brengt, aldus de advocaat afgelopen zomer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer