Donderdag gedeeltelijke zonsverduistering: 17 procent zon bedekt
Nederland krijgt donderdag te maken met een gedeeltelijke zonsverduistering. De maan schuift van 11:19 tot 13:31 uur voor de zon langs. Op het hoogtepunt is 17 procent van de zon bedekt.
De zonsverduistering is in Nederland goed te volgen. Volgens weeronline.nl valt het mee met de bewolking. Ook staat de zon dan vrij hoog aan de hemel, op 57 graden boven de zuidoostelijke horizon.
Wat gebeurt er tijdens een zonsverduistering?
Bij een zonsverduistering staat de maan een poosje tussen de aarde en de zon. Tijdens een volledige zonsverduistering schermt de maan de hele zon af. Bij de gedeeltelijke zonsverduistering van donderdag schuift de maan van rechts naar links langs de ‘bovenkant’ van de zon. De maan lijkt een hap uit de zon te nemen. Die ‘hap’ is ook te zien op schaduwvlekken op de grond.
Heeft de zonsverduistering nog speciale gevolgen?
Tijdens een gedeeltelijke eclips wordt het niet echt donker. Tijdens het maximum, rond 12:23 uur, bereikt in Nederland nog steeds 83 procent van het zonlicht de aarde, omdat de maan slechts 17 procent van het zonne-oppervlak afschermt. Toch is de verduistering op te merken in de natuur. Vogels zullen stoppen met zingen omdat het gaat schemeren alsof het avond is. Ook wordt het wat kouder. Zonnepanelen brengen even iets minder op dan in de volle zon.
Hoe kan ik de zonsverduistering het beste volgen?
Het is niet verstandig om recht in de zon te kijken. Wie dat doet, riskeert beschadiging van het netvlies, tijdelijke verblinding of permanente blindheid. Deskundigen raden zelfgemaakte filters zoals beroet glas, een cd of metaalfolie nadrukkelijk af. Het veiligste is kijken met een eclipsbril. Die zijn te koop bij sterrenwachten en via webshops. Zo’n eclipsbril is ook noodzakelijk wanneer de zon deels wordt bedekt door wolken.
Ziet iedere Nederlander de eclips op dezelfde tijd?
Nee. De zonsverduistering gebeurt gemiddeld over het land tussen 11:19 uur en 13:31 uur. Door de kromming van de aarde duurt de eclips in het zuiden van het land ruim zeven minuten korter dan in het noorden. Het begin van de eclips kan daardoor 6 minuten verschillen. In Middelburg begint de verduistering om 11:16 uur en in Maastricht om 11:20 uur. In Den Helder begint die om 11:18 uur; in Groningen om 11:22 uur. De eindtijd verschilt 9 minuten: van 13:27 in het zuiden tot 13:36 uur in het noorden.
Is er tegelijk ergens anders op de wereld een vrijwel totale zonsverduistering?
Jazeker, op een lijn van Canada, het noorden van Groenland en Siberië heeft een zogeheten ringvormige eclips plaats. Deze duurt ongeveer vier minuten. Daarbij is nog net een ring van fel zonlicht rond de maan zichtbaar.
Wanneer is de volgende zonsverduistering in Nederland?
De eerstvolgende gedeeltelijke zonsverduistering heeft volgend jaar plaats op 25 oktober. De maan schermt dan ongeveer 33 procent van het zonlicht af. Op 12 augustus 2026 is de zon voor 90 procent verduisterd.