‘Herstel bouw gaat niet overal in Europa even snel’
Hoewel de bouwsector in de meeste Europese landen voor het eerst weer op het niveau zit van voor de coronacrisis, gaat het herstel nog niet overal even snel. Daarbij blijven Duitsland en Polen nog wat achter en in Spanje is nog helemaal geen sprake van verbetering. Dat meldt internationaal onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy.
De Spaanse bouweconomie is volgens USP sterk afhankelijk van nieuwbouw. Deze had door de financiële crisis al een klap gekregen en was net weer aan het aantrekken, maar kreeg door de coronacrisis een nieuwe klap. Daardoor zijn er nu weinig redenen om aan te nemen dat in Spanje de bouwsector ook snel en voorspoedig zal herstellen, schrijft USP.
Daarnaast signaleert USP, dat duizenden architecten bevroeg in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk, een „zorgwekkende” ontwikkeling in de afgifte van bouwvergunningen. Zowel in de woning- als utiliteitsbouw (de bouw van onder meer kantoren en overheidsgebouwen) zijn in veel landen minder bouwvergunningen verstrekt dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De lockdowns in maart 2020 waren voor de Europese bouwsector een kantelpunt, schrijft USP. Zo werden in veel landen projecten uitgesteld en duurde het maanden voor de boel weer stabiliseerde. Daardoor namen in die maand met name in België, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk de bouwvolumes zichtbaar af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In de laatste maanden van 2020 herstelden de orderboeken zich in de meeste landen weer. In Nederland en Duitsland was er nagenoeg het hele jaar nog werk.
Architecten verwachten daarnaast dat er de komende jaren andere typen gebouwen worden ontwikkeld. Zo zal het aantal winkelcentra door de vlucht van onlineverkopen afnemen. Ook worden er minder kantoorgebouwen gebouwd. Door de coronacrisis zijn mensen veel meer thuis gaan werken en zullen dat blijven doen. De vraag naar woningen zal in de meeste landen stabiel blijven. De gevolgen van de coronacrisis zullen met name te zien zijn in het commerciële segment, schrijft USP.