Binnenland

Eis: bijna drie jaar cel voor steun aan Islamitische Staat

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Roermond veertig maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk geëist tegen de 41-jarige Mohamed Laarbi A. De man is vicevoorzitter van de Al Houda moskee in Geleen en zou als voorzitter van de stichting BabyCare tussen 2014 en 2017 steun hebben gegeven aan Islamitische Staat.

ANP
8 June 2021 10:46Gewijzigd op 8 June 2021 12:57

BabyCare schonk onder meer babymelk en luiers aan ziekenhuizen in voormalig gebied van Islamitische Staat in Syrië. Ook maakte de man geld over naar een Turkse organisatie die in woord en geschrift IS steunde. Het OM eiste in dit verband dat de man drie jaar lang geen leiding meer mag geven aan hulporganisaties. Het OM liet een eerdere verdenking (deelname aan een terroristische organisatie) tijdens de zitting van de rechtbank in Roermond dinsdag vallen en vroeg daarvoor vrijspraak.

Volgens het OM bracht A. weliswaar hulpgoederen naar IS-gebied maar deze goederen waren uitsluitend bestemd voor aanhangers en medestrijders van IS, niet voor anderen.

Volgens het OM reisde A., die een bijstandsuitkering kreeg van de gemeente Sittard-Geleen, tussen 2012 en 2017 zeker elf keer, waarbij hij de gemeente niet vertelde dat hij naar Syrië reisde. Aan de Turkse organisatie Fukara Der maakte hij zeker 100.000 euro over. Geld dat volgens het OM gezien moet worden als ondersteuning van IS. Fukara Der ondersteunde vanuit Turkije IS, aldus het OM.

A. misleidde volgens het OM donateurs door foto’s te tonen van kinderen uit Servië en die voor te stellen als noodlijdende Syrische kinderen. Ook beloofde hij de hulp te geven aan iedereen zonder aanziens des persoons. Terwijl de geschonken gelden en goederen uitsluitend naar IS gingen, stelt het OM.

Advocaat Tamara Buruma van A. weersprak dat Fukara Der IS steunde. Volgens haar hebben Turkse hulporganisaties voor honderden miljoenen aan hulp verleend in door tegenstanders van de Syrische president Assad bezette gebieden.

Volgens Buruma bood A. hulp aan kinderen en gezinnen waar andere hulpverleners niet konden komen. Het OM kan niet bewijzen dat de kinderen die hulp kregen lid waren van IS, stelde ze. Verder ontkende ze dat A. jihadistisch zou zijn. Zij vroeg vrijspraak voor haar cliënt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer