Vestingwerken uit Tachtigjarige Oorlog ontdekt in Eindhoven
Archeologen hebben in Eindhoven resten ontdekt van vestinggrachten uit de middeleeuwen en de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dat gebeurde tijdens rioleringswerkzaamheden voor de herinrichting van de Grote Berg in de Brabantse stad, maakte de gemeente maandag bekend.
Het was al bekend dat in de middeleeuwen rond Eindhoven twee grachten lagen. „Van de buitenste gracht hebben we vermoedelijk nu een deel teruggevonden”, zei stadsarcheoloog Peter de Boer, die spreekt van een bijzondere vondst. „In 1583 is hier door de Spanjaarden een nieuw vestingwerk aangelegd en daarvan hebben we delen van een driehoekige, uitstekende gracht ontdekt. Dit was onderdeel van een zogenaamd bastion. Bij archeologisch onderzoek in de afgelopen 30 jaar zijn op een paar plekken in de stad wel resten van de vestinggracht gevonden, maar nog nooit resten van een bastion. Deze vondst is dus een prachtige aanvulling op onze kennis daarover.”
De onderzoekers vonden rijen van houten palen ter versteviging van de walkant van de gracht. In de gracht lag onder meer aardewerk, waarmee de gracht als eind 16e-eeuws gedateerd kon worden, en mogelijk deel uitmaakte van nieuwe stadsverdedigingswerken uit 1583. Dat is namelijk het jaar waarin Eindhoven door Spaanse troepen met de grond gelijk werd gemaakt en de Spanjaarden een nieuwe gracht met uitstekende delen (bastions) aanlegden. Een enorme inspanning, die echter na een jaar teniet gedaan werd: troepen onder leiding van Willem van Oranje dempten de Spaanse grachten weer en herstelden de oude grachten.