Gezondheid

Test: Fris wakker worden met nepzonlicht

Fris en fit je dag beginnen: het is een zegen maar tegelijk een behoorlijke opgave. Want hoe spring je enthousiast je bed uit na een korte nacht? Een wake-uplamp kan uitkomst bieden.

Pieter Beens
7 June 2021 15:59
beeld Pieter Beens
beeld Pieter Beens

Ze zijn dé oplossing om licht uit je slaapkamer weg te houden en dus een perfecte nachtrust te garanderen: zware overgordijnen, die nauw op elkaar aansluiten en zo de eerste zonnestralen zo lang mogelijk buitensluiten. Klinkt logisch, werkt goed.

Hoewel, misschien werken die overgordijnen –of hermetisch afgesloten rolluiken en dito alternatieven– wel té goed. Als ze een beetje hun werk doen, weten ze de zon namelijk tot midden op de dag uit huis te weren. En laten we nu net zonlicht nodig hebben om energie op te doen – en niet uit onze slaap te worden gescheurd door de wekker.

Philips weet dat als geen ander. Het bedrijf introduceerde jaren geleden als eerste zijn wake-uplampen: wekkers die naar wens de zonsopkomst simuleren en helderder licht laten schijnen naarmate het moment waarop je écht uit bed moet naderbij komt. Jongste telg in de serie is de HF3671/01, die zonsopkomst en -ondergang nabootst, ontspanmodi biedt om alle muizenissen van je af te schudden als je net onder de wol bent gekropen en via een bijbehorende app tal van personalisatiemogelijkheden biedt. Die app is overigens maar een extraatje: de wekker werkt prima zonder – en je voorkomt er bovendien mee dat allerlei persoonlijke gezondheidsgegevens buiten je slaapkamer belanden.

Al die functies klinken veelbelovend, maar wérkt die wake-uplamp nou? En draagt hij echt bij aan een gezondere start? Ja, is de conclusie na een paar maanden testen. Maar je moet er wel even aan wennen.

Om met dat laatste beginnen: de Philips HF3671/01 biedt een heel scala aan configuratiemogelijkheden. Lichtsterkte, inschakelduur, wektijd, wekgeluiden en nog veel meer functionaliteiten bieden alle gelegenheid om de dag naar eigen wens en inzicht te beginnen. Het instellen gebeurt via de aanraakbediening op de wekker en is ondanks alle mogelijkheden behoorlijk rechttoe-rechtaan. Toch blijft het instellen een kwestie van ”trial and error”. Want wat is de ideale wektijd? Op welke lichtsterkte moet de wekker dan staan? En laat je ’m 15 of 20 minuten voor die tijd inschakelen of kies je voor een langere aanlooptijd?

Het leidt ertoe dat in het begin even moet worden gezocht naar de ideale configuratie – en dus zijn de eerste ochtenden met de wake-uplamp niet helemaal wat erbij werd voorgesteld. Na een paar dagen is echter de ideale modus gevonden (de wekker 20 minuten voor de gewenste uitbedstaptijd inschakelen op lichtsterkte 18, nadrukkelijk zónder vogelgeluiden). Die werkt als een trein: iedere morgen kleurt de wekker van dieprood via oranje naar heldergeel – alsof de zon door de gordijnen heen naar binnen gluurt.

Ook de ingebouwde nachtlamp blijkt nuttig: de touchbediening op de wekker zorgt er namelijk voor dat de hele wekker bloedrood kleurt – licht genoeg om je weg te vinden in een donkere ruimte en donker genoeg om te voorkomen dat je niet meer in slaap valt.

Na enige tijd blijken de wekgeluiden ook helemaal niet zo nutteloos als in het begin werd gedacht. Ze zorgen er namelijk voor dat je na een écht korte nacht ook echt uit bed stapt – en niet onder gesimuleerd zonlicht alsnog een gat in de dag slaapt.

Kortom, met zo’n wekker begin je de dag een stuk frisser.

Philips HF3671/01 
€ 177,99 via philips.nl/c-p/HF3671_01/smartsleep-verbonden-sleep-wake-up-light

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer