Britse premier wil komende anderhalf jaar hele mensheid inenten
De Britse premier Boris Johnson wil voor eind 2022 de hele mensheid vaccineren tegen het coronavirus. Hij gaat leiders van andere rijke landen volgende week aanmoedigen om zich daar ook voor in te zetten, bericht de BBC.
Johnson zei dat het „de grootste prestatie in de medische geschiedenis” zal zijn als het lukt om voor eind volgend jaar iedereen in te enten. Hij krijgt volgende week de kans om andere wereldleiders te overtuigen van de haalbaarheid van zijn plan. Dan komen de leiders van de G7-landen voor het eerst sinds het begin van de pandemie weer persoonlijk bijeen.
De top wordt van 11 tot 13 juni gehouden in het Britse Carbis Bay. Dan brengt ook de Amerikaanse president Joe Biden voor het eerst sinds zijn aantreden een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Zijn regering heeft al toegezegd tientallen miljoenen vaccindoses te delen met andere landen, maar Johnson is daar tot dusver een stuk terughoudender mee geweest.
De Britse premier maakt waarschijnlijk op de G7-top alsnog bekend hoeveel vaccindoses zijn land gaat doneren aan het internationale programma Covax, dat moet zorgen dat ook minder welvarende landen toegang krijgen tot coronavaccins. Zijn minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei vrijdag nog dat het Verenigd Koninkrijk geen doses over heeft omdat er nog volop wordt gevaccineerd.
Toch benadrukt de Britse regering dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld bij het regelen van vaccins voor de „armste en meest kwetsbare mensen” in de wereld. Zij verwees daarmee naar de bijdrage die zij heeft geleverd aan de ontwikkeling van het AstraZeneca-vaccin. Dat relatief goedkope middel wordt internationaal op grote schaal gebruikt.
Johnson zou de komende tijd niet alleen praten over het delen van coronavaccins, maar ook over hoe de productie van die middelen kan worden opgevoerd. Het Verenigd Koninkrijk behoort wereldwijd zelf tot de koplopers op vaccinatiegebied. Ruim 76 procent van de volwassenen heeft al minstens één vaccindosis gehad. Dat komt neer op ruim 40 miljoen mensen.