Zoete lentesalade met veldsla, nectarine en jonge kaas
Alle ingrediënten waren in huis. En toen sloeg de twijfel toe. Had het recept voor foo yong hai al niet eens in de krant gestaan? Ja dus. In 2019. En hoewel ik het inmiddels soms op een iets andere manier maak, zou nóg een keer dit eiergerecht delen wel veel van het goede zijn.
Omschakelen naar een plan B dus. De laatste weken hebben we veel nectarines in huis. Gewoon omdat ze zo lekker zijn. Samen met aardbeien zijn ze mijn favoriete zomerfruit. Normaal gesproken dienen ze als tussendoortje of om een schaaltje yoghurt op te vrolijken. Maar voor de gelegenheid mogen ze door de salade.
Ineens was het er weer tijd voor: voor lichte bijgerechten. Voor frisse sla en rauwkost bij de avondmaaltijd. Wij aten deze salade bij de eerste barbecue van het jaar. Met zelfgemaakte platte broodjes van het rooster en een kipdijfiletspies. Plus een chipolataworstje en een minihamburger, vooral voor de kinderen. Want bij een barbecue hoort véél vlees vinden ze. Ik doe mijn best ze wat anders te leren, zoals regelmatige lezers zullen weten. Maar geroosterd vlees is nou eenmaal reusachtig aantrekkelijk, dat vind ik zelf ook.
De genoemde hoeveelheid is goed voor twee personen. Verdubbelen kan, maar voeg de dressing dan op gevoel toe, zodat de salade niet te nat wordt.
Bereiding
1. Was de tomaatjes en snijd ze in kwarten. Was de nectarines (of schil ze, dat kan ook) en snijd ze in blokjes. Bewaar een paar mooie partjes als decoratie.
2. Was de bosuitjes en hak in dunne ringetjes. Snijd de kaas in miniblokjes.
3. Maak dan de dressing. Het werkt goed om hier een klein glazen (jam)potje met deksel voor te gebruiken, zeker als je dressing in grotere hoeveelheid wilt maken (op voorraad). Giet alle ingrediënten in het potje. Draai het deksel er stevig op. Schud een paar keer goed. Er ontstaat dan een mooi mengsel. Geen potje? Even kloppen met een vork of kleine garde werkt ook.
4. Doe als laatste alle groente, nectarine en kaas in een schaal. Giet de dressing erover, schep voorzichtig om.
Leg de achtergehouden partjes
nectarine erop en serveer.