Zuid-Korea ontvangt miljoen doses Leids Janssen-vaccin uit VS
De Verenigde Staten hebben meer dan een miljoen doses van het Leidse Janssen-vaccin naar bondgenoot Zuid-Korea gestuurd. Een militair transportvliegtuig met de coronavaccins landde zaterdag op luchtmachtbasis Seoul, bericht persbureau Yonhap. Zuid-Korea wil onder meer reservisten en defensiefunctionarissen gaan inenten met het middel.
Met een miljoen Janssen-doses kan Zuid-Korea ook een miljoen mensen gaan vaccineren tegen het coronavirus. Veel vaccins vereisen twee prikken, maar bij het Nederlandse middel is een enkele inenting voldoende. De lading uit de VS kreeg na aankomst een politie-escorte en is met vrachtwagens overgebracht naar opslagplaatsen in de steden Icheon en Pyeongtaek.
De Amerikaanse president Joe Biden had Zuid-Korea vorige maand genoeg vaccins in het vooruitzicht gesteld om 550.000 militairen te vaccineren, schrijft Yonhap. Washington besloot later om nog meer vaccins te sturen. De VS hebben zelf tienduizenden manschappen gelegerd in het Aziatische land. Die werken nauw samen met de Zuid-Koreaanse strijdkrachten.
„Met deze doses garanderen we de veiligheid en paraatheid van troepen uit Zuid-Korea en de VS”, meldde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De VS gebruiken het Janssen-vaccin zelf ook en hebben er zo’n 11 miljoen mensen mee ingeënt, schrijven Amerikaanse media.
Ook andere landen kunnen rekenen op vaccindonaties uit de VS. Daar blijven steeds meer doses op de plank liggen omdat een groot deel van de Amerikanen al is ingeënt. Ruim 41 procent van de Amerikaanse bevolking is volgens de laatste cijfers van The Washington Post volledig gevaccineerd. Veel andere Amerikanen hebben al een eerste vaccindosis gehad, maar wachten nog op hun tweede prik.
Het Witte Huis beloofde eerder dit jaar al om tientallen miljoenen vaccindoses naar het buitenland te sturen. Het gaat om 60 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin en 20 miljoen doses van Pfizer/BioNTech, Moderna en Janssen, dat internationaal ook bekendstaat als het vaccin van Johnson & Johnson.
De Amerikaanse regering overweegt ook om overgebleven vaccindoses van staten aan landen in nood te doneren, bracht nieuwssite Politico onlangs na gesprekken met ingewijden. Zo moet worden voorkomen dat de vaccins straks over hun houdbaarheidsdatum raken.
Het doneren van vaccins kan wel de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Zo moet het ontvangende land de juiste infrastructuur hebben om de middelen op te slaan en tijdig te gebruiken. Daarnaast moeten afspraken worden gemaakt over juridische aansprakelijkheid. Dat kan nodig zijn voor als een ingeënte persoon last krijgt van ernstige bijwerkingen.