Proces tegen leider Lichtend Pad mislukt
Het eerste openbare proces tegen Abimael Guzman en zeventien andere veroordeelde leiders van de Peruaanse guerrillabeweging Lichtend Pad is op een mislukking uitgelopen.
Maandag trok ook de tweede van de drie rechters die de zaak leidden zich terug wegens belangenverstrengeling, omdat hij in het verleden de belangen van terreurverdachten heeft verdedigd. Pas als er drie nieuwe rechters zijn gevonden, wordt het proces hervat.
Guzman (69), de oprichter van Lichtend Pad, werd in september 1992 gevangengenomen en door gemaskerde militaire rechters tot levenslang veroordeeld op basis van strenge antiterreurwetgeving die de toenmalige president Alberto Fujimori had doorgevoerd. Fujimori vluchtte in 2000 onder druk van een corruptieschandaal uit Peru.
Vorig jaar werden zijn antiterreurwetten door het hooggerechtshof verworpen en werd besloten het proces tegen Guzman en de andere leiders van Lichtend Pad over te doen voor een burgerrechtbank. Guzmans advocaat, Manuel Fajardo, zei voor het begin van de zitting dat zowel hij als zijn cliënt zou zwijgen, uit protest tegen de onwettigheid van het proces.
Onder Guzmans medebeklaagden zijn Elena Iparraguirre, jarenlang zijn geliefde en naaste medewerkster, en Oscar Ramirez, die na de arrestatie van Guzman de leiding over Lichtend Pad overnam en zelf in 1999 werd gearresteerd. Het openbaar ministerie heeft gezegd tegen hen en zes anderen levenslang te zullen eisen en tegen de overige verdachten straffen van 22 tot 25 jaar.
Een door de regering ingestelde waarheidscommissie rapporteerde in 2003 dat Lichtend Pad verantwoordelijk is geweest voor meer dan de helft van de bijna 70.000 slachtoffers van hun opstand en de onderdrukking ervan door het leger en daaraan gelieerde doodseskaders.