Oud Sluis verkozen tot beste restaurant
De topdrie van de ranglijst van beste restaurants in Nederland heeft in de restaurantgids ”Lekker 2005” een nieuwe koploper. Restaurant Oud Sluis in Sluis met chef-kok Sergio Herman is volgens de samenstellers het beste.
De nummer één van vorig jaar, het Rotterdamse Parkheuvel, heeft zich wel gehandhaafd op het erepodium, maar staat nu op de derde plaats. ”Lekker 2005” is vanaf vandaag te koop.
De tweede plek wordt ingenomen door restaurant Beluga uit Maastricht, waar chef-kok Hans van Wolde de scepter in de keuken zwaait. De Librije uit Zwolle van chef-kok Jonnie Boer ging van de tweede naar de vierde plek.
Boer is door zijn collega’s wel gekozen tot de beste chef-kok van Nederland, op de voet gevolgd door zijn collega uit Rotterdam, Cees Helder. De chef-kok van het beste restaurant, Sergio Herman, heeft de derde plek veroverd op dit erepodium. Voor de samenstelling van de gids is de restaurateurs gevraagd een toptien van beste chef-koks samen te stellen. Hierbij is de persoon zelf belangrijker dan het restaurant waar de kok werkt.
De 71 rapporteurs van ”Lekker” hebben gesignaleerd dat de kwaliteit van de Nederlandse keukens steeds beter wordt. Ook valt volgens de gids op dat steeds meer jonge koks de oude leermeesters voorbijstreven. Dat wil volgens de rapporteurs niet betekenen dat de gerechten ook origineler worden. De meeste restaurants doen elkaar veelvuldig na; het ingrediënt kerrie wordt veel geproefd en konfijten is erg in.
Verder zijn de sint-jakobsschelpen, zeebaars en rogvleugel niet meer van de menukaarten weg te denken. Ondanks de campagne tegen het gebruik van ganzen- en eendenlever lijken de chef-koks hier nog liefhebber van.
De rapporteurs bezochten in totaal 750 restaurants, waarvan de beste 500 in ”Lekker 2005” verschenen. De restaurants uit de top-100 worden strenger beoordeeld dan de overige 400. De grootste stijger in de top-100 is restaurant Cordial in Oss op plek veertien (76 plaatsen gestegen).