MKB in actie voor allochtone jongeren
MKB-Nederland werpt zich op als bruggenbouwer tussen islamitische groepen en autochtone Nederlanders. De organisatie gaat daarom onder meer actieplannen ontwikkelen om buitenlandse jongeren aan werk te helpen.
Dat heeft de voorzitter van de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, L. Hermans, gisteren bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering in Scheveningen. Volgens hem is MKB-Nederland bij uitstek geschikt om het voortouw te nemen in „het tot elkaar brengen van wat nu uit elkaar dreigt te groeien. Onderling wantrouwen is een voedingsbodem bij uitstek voor acties, die op hun beurt tot een verder ingraven in de eigen omgeving leiden.”
Hermans denkt aan het beschikbaar stellen van stageplaatsen, hulp aan startende autochtone ondernemers, multiculturele evenementen, voorlichting over elkaars culturen en gebruiken en buurtacties ter verbetering van het leefklimaat. Ook door vermindering van het aantal drop-outs in het beroepsonderwijs en anticriminaliteitsprojecten kan het bedrijfsleven een steentje bijdragen.
Hermans vindt zijn organisatie bij uitstek geschikt om het oplaaiend onderling wantrouwen te bestrijden. „Als er één maatschappelijke geleding is die in de haarvaten van de maatschappij is doorgedrongen, is het wel de categorie kleine en middelgrote bedrijven. In de steden, wijken, buurten en dorpen, op het platteland, overal creëren ze werkgelegenheid, leveren diensten, vormen ze het sociaal-economisch en sociaal-cultureel bindmiddel bij uitstek.”
De MKB-voorzitter wees er gisteren op dat zijn organisatie niet alleen afgevaardigden uit de detailhandel, ambachten, dienstverlening en industrie tot haar achterban rekent. Ook voor integratie belangrijke onderdelen als de culturele sector, jeugdzorg, woningcorporaties en scholen zijn lid.