Sommige GGD’en beginnen eerder met stempelen na coronaprik
In sommige delen van het land kunnen mensen vanaf vrijdag al een vermelding in hun zogenoemde gele boekje krijgen wanneer ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Er waren regio’s waar dat al langer gebeurde en vanaf komende maandag kan het overal, maar sommige regio’s wachten die verandering niet af en beginnen eerder met stempelen of stickeren.
De GGD’en Drenthe en IJsselland beginnen vrijdag. Voor de verandering moest in korte tijd veel geregeld worden, zeggen de instanties: „Er moet een aparte balie worden ingericht met aandacht voor de coronamaatregelen, personeel geregeld, stempels gemaakt, enzovoort.” Ook de GGD Brabant-Zuidoost stempelt vanaf vrijdag. De regio kondigde aanvankelijk aan op maandag te beginnen en dat mensen in Eindhoven en omstreken voor die dag een sticker in hun gele boekje zouden krijgen.
De GGD’en Twente, Zaanstreek-Waterland en Zuid Limburg stempelen vanaf maandag.
Mensen die al eerder gevaccineerd zijn, kunnen vanaf maandag alsnog een stempel krijgen als ze dat willen. De GGD Limburg-Noord heeft twee plekken geregeld waar zij terechtkunnen. Die zijn in Blerick en Roermond.
Mensen die in de provincie Groningen hun tweede prik krijgen, kunnen dan ook hun eerste prik alsnog laten registreren, als ze het registratiebewijs meenemen. Anderen moeten naar een aparte locatie, waar ze op vaste tijden geholpen kunnen worden. Dit moet nog geregeld worden. Hetzelfde geldt voor IJsselland, Drenthe, Brabant-Zuidoost en Zuid Limburg. De regio’s roepen mensen op niet naar de vaccinatieplekken te gaan voor de stempel.
In Zaanstreek-Waterland kunnen mensen die al gevaccineerd zijn wel terecht bij de vaccinatielocaties. Bij de prikplekken in Purmerend en Koog aan de Zaan staat een aparte balie waar ze een stempel kunnen laten zetten.
Het besluit betekent dat mogelijk tientallen vaccinatielocaties een aparte stempelpost moeten neerzetten, maar daarvoor hoeven geen extra mensen te worden ingeschakeld, zegt de landelijke organisatie GGD GHOR Nederland. „Dat gaan we met de huidige capaciteit voor elkaar krijgen. Deze aanpassing is klantvriendelijker en er is behoefte aan, dus we gaan het linksom of rechtsom faciliteren”, aldus een woordvoerster.