Energiebelasting voor MKB minder omhoog
De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 willen deels tegemoetkomen aan de klachten van het midden– en kleinbedrijf (MKB) dat het grotendeels moet opdraaien voor de kosten van de verlaging van de vennootschapsbelasting in 2005.
Voor de financiering van deze verlaging van 34,5 naar 31,5 procent wil het kabinet onder meer de energiebelasting met ruim 500 miljoen euro verhogen. Het MKB meldde steeds dat het daar veel zwaarder door wordt getroffen dan grote bedrijven.
CDA, VVD en D66 dienden maandag tijdens de behandeling van het belastingplan voor volgend jaar een voorstel in om de ’pijn’ voor het mkb iets te verzachten, door van de geplande verhoging 127 miljoen euro af te halen.
Verder ontving Wijn maandag vooral steun van de coalitiepartijen voor zijn belastingplannen. De kern daarvan wordt gevormd door de verlaging van de vennootschapsbelasting, de heffing op winst van bedrijven. Daarnaast verdwijnt voor particulieren het grijs kenteken, het belastingvoordeel voor bedrijfswagens, wordt het dubbel spaarloon geschrapt en worden onder meer de heffingskorting en de aanvullende kinderkorting verhoogd.
Wijn kreeg veel kritiek van de oppositiepartijen. Zij vinden dat het kabinet de verkeerde keuzes maakt, onder meer door lage inkomens te zwaar te treffen en te veel oog te hebben voor de belangen van grote bedrijven. Wijn week echter niet. De koopkracht in 2005 laat volgens hem een „evenwichtig beeld" zien. Alternatieve plannen om nog iets extra’s te doen voor minima of om langdurig werklozen aan het werk te helpen, wees hij af.
Ook een pleidooi van de hele oppositie voor een overgangsregeling voor particulieren die financieel getroffen worden door het schrappen van het grijs kenteken kende geen genade bij Wijn. De Kamerleden gaven aan de afgelopen weken overspoeld te zijn met e–mails en brieven waarin geprotesteerd werd tegen het schrappen van het grijs kenteken voor particulieren. Vanaf 2005 is dit belastingvoordeel er alleen nog voor ondernemers en gehandicapten met een aangepaste auto. Vooral grote gezinnen schaften de afgelopen jaren busjes aan om op die manier te profiteren van het grijs kenteken. Zij zien vanaf volgend jaar hun wegenbelasting fors stijgen.
Het debat over het belastingplan werd maandag deels overschaduwd door een nieuwe discussie over de noodzaak op termijn iets te doen aan de hypotheekrenteaftrek, al jarenlang een heikel politiek onderwerp. VVD–minister Dekker (Vrom) zei maandag in de Volkskrant, tot ongenoegen van VVD–vice–premier Zalm, dat ze in de volgende regeerperiode de hypotheekrenteaftrek ter discussie wil stellen. „Ik pleit dan wel voor een fundamenteel onderzoek, waarbij de hele woningmarkt wordt betrokken", aldus Dekker.
Het pleidooi kon wel op steun rekenen van bijna de hele oppositie en opvallend genoeg ook coalitiepartij D66. Staatssecretaris Wijn, daarbij gesteund door CDA, VVD en LPF, blijft echter van mening dat een discussie over de aftrekpost niet aan de orde is. Wijn maakte duidelijk het „vervelend" te vinden dat er door nieuwe discussies over de hypotheekrenteaftrek onzekerheid kan ontstaan bij burgers die op het punt staan een huis te kopen.
Het debat over het belastingplan gaat behalve maandagavond ook nog woensdag en donderdag verder.