Zee vol plastic na brand op schip
Een uitgebrand vrachtschip voor de kust van Sri Lanka dreigt volgens het ministerie van Visserij te zinken door alle brandschade. Dat zou een nog grotere milieuramp zijn. Nu is de natuurschade al enorm groot door het branden en lekken van chemicaliën en plastic, aldus de marine woensdag.
De achterkant van het schip was woensdagmorgen al onder water verdwenen. De marine probeerde het vaartuig te verplaatsen naar dieper water. Dat proces verliep echter moeizaam omdat het schip onstabiel is.
President van Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa wil dat het schip verder de zee op wordt getrokken, zodat het niet vlak voor de kust en de haven van Colombo voor verontreiniging zorgt. Het land heeft al wel voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat nabijgelegen baaien worden vervuild door het lekken van olie.
Sri Lanka is daarnaast een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de brand. De drie bemanningsleden van het schip met de hoogste rang mogen het land niet verlaten tot het onderzoek is afgerond.
Op het 186 meter lange containerschip brak op 20 mei brand uit. Het vuur verwoestte veel van de ongeveer 1500 containers aan boord. Het kostte dertien dagen om de vlammen te blussen. De scheepsbrand werd maandag geblust, met hulp van het Nederlandse bedrijft SMIT Salvage. De marine zei dinsdag dat delen van het schip nog te heet zijn voor een volledig onderzoek.
Milieuschade
De autoriteiten maken zich ondertussen grote zorgen over de schade aan het milieu. De MV X-Press Pearl had allerlei chemicaliën aan boord, evenals 28 containers met plastic. Een groot deel van die lading belandde in zee. Sri Lanka stelde daarom in het gebied uit voorzorg een visverbod in. Stranden in de eilandstaat zijn inmiddels bezaaid met microplastics. Er lekte woensdag bovendien al olie vanuit de tanks in het water.
Het hoofd van de Sri Lankaanse milieudienst zei dat nog wordt gekeken hoe groot de milieuschade precies is, maar experts slaan al alarm. „Het is een milieuramp”, zei een zeebioloog tegen de Amerikaanse krant The Washington Post. Ze sprak de vrees uit dat de plasticdeeltjes worden meegevoerd door de stroming, met grote schade aan flora en fauna tot gevolg.