Binnenland

„Antiterreurbeleid tast karakter samenleving niet aan

De maatregelen die het kabinet neemt om terrorisme beter aan te pakken, tasten de samenleving en het karakter ervan niet aan. Politici hebben bovendien niet alleen oog voor het antiterreurbeleid op korte termijn, maar ook voor de gevaren daarvan op lange termijn, die zouden ontstaan door de ruimere bevoegdheden van het gezag en door de beperkingen voor de burgers.

ANP
15 November 2004 18:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:52

Dat zei minister Donner van Justitie maandag in een reactie op de publicatie van het boek ’Gevaarlijk veilig’ van de Leidse oud–hoogleraar politieke theorieën, Herman van Gunsteren. Daarin wijst hij vooral op de kwalijke gevolgen die antiterreurmaatregelen kunnen hebben op de samenleving in de toekomst. Veel burgers denken daar in zijn ogen nu ook te gemakkelijk over.

Van Gunsteren waarschuwt onder meer voor misleiding en corruptie door de overheid en voor incompetentie van bijvoorbeeld snel uitbreidende de veiligheidsdiensten. Dat kan uiteindelijk leiden tot staatstirannie, wat de burger schaadt. Ook kunnen de maatregelen op verschillende manieren bij de burgers angst veroorzaken en dat is niet goed voor de democratie. Democratie vereist moed en geen angst.

De auteur zei niet de zinnigheid van de veiligheidsmaatregelen in twijfel te willen trekken. Die zullen nodig zijn, zeker gezien de recente gebeurtenissen, en hij kan er geen inhoudelijk oordeel over vellen. Het gaat Van Gunsteren om de beknotting van de vrijheid, waar het toch allemaal om te doen is.

Donner was het niet eens met zijn conclusies. „Dat de politiek nu meer oog heeft voor de acute gevaren is niet onbegrijpelijk en verwerpelijk." Donner zegt zelf niet blind te zijn voor de geschetste gevaren van de veranderingen, maar wijst erop dat critici hem juist verwijten te terughoudend te zijn. Volgens hem gaat de rechtstaat pas verloren als zij zich niet aanpast aan de gewijzigde omstandigheden en daardoor voorbij gaat aan de noden.

De bewindsman zeg dat in onvoorspelbare tijden het logisch is dat wettelijke regels ruimer worden om adequaat in te grijpen. In rustiger tijden kan dat weer aangepast worden. Het gaat er volgens hem om een evenwicht te vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer