Ruim 100 medewerkers hospitaal VS naar rechter vanwege vaccinatie
Een groep van 117 gezondheidsmedewerkers van een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas heeft een rechtszaak aangespannen tegen hun werkgever omdat die hen verplicht zich te laten vaccineren, meldt The Washington Post. Ze stellen dat de verplichte inenting tegen het coronavirus in strijd is met de Code van Neurenberg, normen die na de Tweede Wereldoorlog zijn ontworpen om experimenten met menselijke proefpersonen zonder hun toestemming te voorkomen.
Volgens de medewerkers verliezen ze hun baan als ze zich weigeren te laten prikken. Dat is in hun ogen in strijd met de staatwet, reden dat ze de rechtbank vragen te beletten dat het ziekenhuis in Houston niet-gevaccineerde medewerkers ontslaat.
In de VS heeft nu ruim de helft van alle inwoners een eerste prik gehad tegen het longvirus. Veel staten, gemeenten en bedrijven proberen mensen via loterijen, waarbij ze grote prijzen zoals cruises kunnen winnen, te verleiden om zich te laten vaccineren.
De overgrote meerderheid van de werkgevers is echter terughoudend om te eisen dat werknemers worden ingeënt. Uit een onderzoek door het managementadvocatenkantoor Fisher Phillips eerder dit jaar bleek dat slechts 9 procent van de meer dan 700 ondervraagde werkgevers zei te overwegen vaccins verplicht te stellen.