Faillissement datahotel lijkt onafwendbaar
De onderhandelingen tussen het havenbedrijf Rotterdam en een onbekende partij over de verkoop van het datahotel in Frankfurt zijn vorige week op niets uitgelopen. Het havenbedrijf vraagt nu het faillissement aan van het hotel. Dat liet het havenbedrijf maandag weten.
Het datahotel is een van de onderpanden die Joep van den Nieuwenhuyzen tegenover bankgaranties van het havenbedrijf stelde. Na de ondergang van diens bedrijf RDM werd het havenbedrijf eigenaar van de vennootschap Lamounchi Beheer en daarmee van het datahotel.
Vrijdag verliep de uiterste termijn voor een bod op het datahotel. Vorige week dinsdag trok het havenbedrijf de faillissementsaanvraag nog in, omdat de gesprekken met de onbekende bieder veelbelovend leken.
Het havenbedrijf wil zo snel mogelijk van het datahotel af. Een schuld rust er van 43 miljoen euro op Lamounchi Beheer. „Het is een groot financieel probleem", zegt een woordvoerder van het havenbedrijf. „Wij willen als eigenaar de problemen niet nog groter laten worden. Bovendien hebben we verantwoordelijkheid tegenover de huidige schuldeisers."
Eerder waren gesprekken met een andere gegadigde voor het datahotel, het Duitse beveiligingsbedrijf Ibcol, op niets uitgelopen. Het havenbedrijf is eigenaar van het datahotel, maar ziet geen cent van de huurinkomsten. Het verhuurbedrijf van Joep van den Nieuwenhuyzen, Co–location Centre Frankfurt (CCF), weigert namelijk de huurpenningen te delen. Van den Nieuwenhuyzen heeft nog een belang van 5 procent in het datahotel.
Kredietverzekeraar Atradius is samen met het havenbedrijf de grootste belanghebbende bij het datahotel. Atradius heeft een hypotheek van 15 miljoen euro op het pand in Frankfurt staan. Het bedrijf wil geen commentaar leveren op het aanstaande faillissement van het onderpand.
Het datahotel herbergt de backupfaciliteiten van onder meer de Duitse effectenbeurs en het centrum voor elektronisch betalingsverkeer. Een faillissement betekent niet dat het licht in het datahotel uitgaat. De curator kan ervoor kiezen het in bedrijf te houden.