OM eist 59.000 euro van TPG
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tegen het logistiek bedrijf TNT, een dochter van TPG, een geldboete geëist van ruim 59.000 euro wegens overtreding van de Douanewet.
Volgens officier van justitie J. Pouw heeft het concern onvolledig aangifte gedaan bij de douane en goederen zonder toestemming weggehaald bij die dienst.
In veertien maanden tijd heeft de douane 109 overtredingen geconstateerd. De Belastingdienst stuurde het bedrijf daarop voor iedere overtreding een rekening van 453 euro. Daar komt een boete van 20 procent bovenop wegens het uitblijven van betaling.
TNT was van mening niet in overtreding te zijn, omdat het zich steeds heeft gehouden aan afspraken met de douane. Het bedrijf weigerde daarom te betalen en liet de zaak voorkomen bij de rechter.
Om alle miljoenen pakjes die van buiten de Europese Unie naar Nederland worden gezonden zo snel mogelijk bij de klant te bezorgen, hebben koeriersbedrijven afspraken met de douane gemaakt over versnelde invoer van goederen. Via eenvoudige aangifteformulieren worden de noodzakelijke douaneformaliteiten verwerkt. Voordat de goederen Nederland binnenkomen, is al aangifte gedaan.
De douane controleert deze aanpak via steekproeven en constateerde enkele malen een foute afhandeling door TNT. Soms kwam de inhoud van het pakje niet overeen met het formulier. Een andere keer klopte de naam van de afzender niet of werd er te weinig belasting betaald.
Op elke overtreding staat een standaardboete van 453 euro. TNT vindt die boete veel te hoog.
Volgens advocaat R. Vos verwerkt TNT per uur 6500 pakjes en doet het bedrijf al het mogelijke om fouten te voorkomen. juist door de snelheid echter kan er weleens iets mis gaan, stelde hij. TNT vindt het onterecht dat voor iedere misser, hoe klein ook, zo’n hoge boete wordt opgelegd. „Wij zijn zelf voor de juiste informatie afhankelijk van onze klant", aldus de advocaat.
Volgens officier Pouw moet TNT alle gegevens controleren en heeft het bedrijf niet aan zijn plicht voldaan. De belastingdienst moet op de gegevens van koeriersbedrijven kunnen vertrouwen. „Het doel van de douanewetgeving is ook de beveiliging van de Europese markt. Zeker sinds september 2001 moeten wij alert zijn en voorkomen dat ongewenste goederen Nederland binnenkomen."