VN-onderzoek naar conflict Gazastrook
Israël heeft zich met zijn recente luchtaanvallen op de Gazastrook mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, aldus VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet. Ze zegt geen bewijzen te hebben gezien dat de als doelwit aangemerkte gebouwen werden gebruikt voor militaire doeleinden.
Bachelet uitte haar zorgen over de recente escalaties in de Gazastrook en Israël donderdag in een zitting van de VN-Mensenrechtenraad. Hamas, de groepering die de Gazastrook beheerst, en Israël voerden gedurende anderhalve week aanvallen op elkaar uit totdat er op 21 mei een wapenstilstand kwam.
De raad stemde voor een internationaal onderzoek naar misdaden in het conflict met 24 landen voor, 9 tegen en 14 onthoudingen. Ook wordt een onderzoek ingesteld naar „systematische’ misstanden in zowel Israël als de Palestijnse gebieden. Daarin worden ook de achterliggende oorzaken onderzocht.
EU-landen stemden verdeeld. Onder andere Duitsland was tegen; Nederland onthield zich van stemming.
De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan waarin de regering werd verzocht te pleiten voor een onafhankelijk internationaal (VN-)onderzoek. Buitenlandminister Kaag schreef de Kamer donderdag, voor de stemming in de VN, hoe een resolutie er wat het kabinet betreft uit zou moeten zien. De Nederlandse inzet was erop gericht dat de in te stellen onderzoekscommissie „een specifiek, gebalanceerd en complementair mandaat krijgt”, aldus de minister. Ook wilde het kabinet tegengaan dat er overlap zou zijn met het bestaande mandaat van de VN-rapporteur voor de Palestijnse Gebieden. Daarnaast zette het kabinet erop in dat het mandaat van de commissie „in tijd en omvang” afgebakend werd „tot de recente gevechten en de gebeurtenissen die daar direct aan voorafgingen.”
Kaags ministerie stelde vrijdag dat het mandaat van de commissie „te breed en permanent” is, en niet in lijn is met vergelijkbare onderzoekscommissies van de Raad. Ook is er bezorgdheid dat het mandaat gaat overlappen. „Bovendien gaat de uitvoering ervan veel menskracht en budget van de VN kosten. Nederland is bezorgd dat dat mogelijk ten koste gaat van het werk van de VN voor andere landen waar de VN onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen.”