Sloveense justitieminister stapt op om rel over Europees OM
De minister van Justitie van Slovenië is opgestapt na onenigheid met premier Janez Jansa over twee aanklagers die aan de slag hadden moeten gaan bij het Europees Openbaar Ministerie (EOM) in Luxemburg.
Minister Lilijana Kozlovic nam ontslag omdat de premier de twee benoemingen ongedaan heeft gemaakt. Zij had die bevestigd na nominaties van een onafhankelijke raad, maar er worden nu andere kandidaten gezocht.
Premier Jansa gaf als reden voor het besluit dat het Sloveense OM in het verleden herhaaldelijk mensen in en rond zijn rechts-populistische partij valselijk heeft beschuldigd van onder meer corruptie. Ook zouden ze mogelijk niet voldoen aan de taaleisen die worden gesteld bij het EOM.
Volgens critici is Jansa bezig de persvrijheid en de rechtsstaat in het Balkanland te ondergraven. De hoogste aanklager van Slovenië Drago Sketa zei woensdag dat het nomineren van andere kandidaten illegaal en ongrondwettelijk zou zijn en de onafhankelijkheid en autonomie van het Openbaar Ministerie zou ondermijnen.
Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) onder leiding van de Roemeense corruptiebestrijder Laura Kövesi begint op 1 juni met onder meer de bestrijding van grensoverschrijdende btw-fraude boven de 10 miljoen euro en misbruik van EU-fondsen. Zij leverde kritiek op de Sloveense autoriteiten omdat die duidelijk zouden laten zien niet te willen samenwerken. Dat gedrag ondermijnt het vertrouwen in de manier waarop in Slovenië wordt omgegaan met EU-fondsen, voegde ze eraan toe.
De aanklagers van de 22 deelnemende EU-landen aan het EOM hebben de supervisie over de onderzoeken en de vervolging. Rechtszaken vinden plaats in de lidstaten. Slovenië en Finland zijn de enige twee landen die nog geen officieren hebben benoemd. Polen, Hongarije, Zweden, Denemarken en Ierland hebben ervoor gekozen niet mee te doen aan het EOM.