Asielzoekers en arbeidsmigranten op Kop van Deelen in Ede
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wil tweehonderd asielzoekers huisvesten in de gebouwen op de Kop van Deelen, een deel van een voormalig Duits vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. Een investeringsmaatschappij die het complex beheert wil er daarnaast vierhonderd arbeidsmigranten onderbrengen. De gemeente Ede wil meewerken aan beide aanvragen, heeft burgemeester René Verhulst woensdag gezegd.
De Kop van Deelen was na de oorlog militair terrein. Aan het eind van de vorige eeuw verkocht Defensie het complex en werden er ook asielzoekers ondergebracht. Daarna is het complex in gebruik geweest bij jeugdzorgorganisatie Pluryn. Die trok zich vorig jaar terug, waarna de gebouwen in handen kwamen van de investeringsmaatschappij. Het is de bedoeling dat er op termijn een woon/zorginstelling op de Kop van Deelen wordt ontwikkeld. Maar zolang de plannen daarvoor nog niet rond zijn kunnen de panden verhuurd worden aan het COA en voor de huisvesting van arbeidsmigranten, aldus de gemeente.
Verhulst vindt dat het de verantwoordelijkheid van een gemeente is om mensen in nood te helpen waar dat kan. Daarom zijn asielzoekers welkom. Arbeidsmigranten zijn volgens de gemeente noodzakelijk voor werkgevers in de regio. Door ze op een centrale plek te huisvesten wordt voorkomen dat deze mensen onderdak vinden in de vele vakantieparken op de Veluwe, waar dat niet gewenst is.
Omwonenden van de Kop van Deelen in het dorp Deelen zelf, in Hoog Baarlo en in Hoenderloo zien de komst van honderden asielzoekers en arbeidsmigranten niet zitten. Ze vinden de groep veel te groot voor de kleine gemeenschappen in de buurt. Ede en het COA gaan in juni met de omwonenden praten. Na de zomer moet er een definitief besluit worden genomen.