Binnenland

Burgemeesters pleiten voor extra hulp aan 16 kwetsbare gebieden

Vijftien burgemeesters en meerdere maatschappelijke organisaties willen dat het volgende kabinet meer aandacht geeft en jaarlijks extra geld uittrekt om de zestien meest kwetsbare stedelijke gebieden te helpen. Hier wonen ongeveer 1 miljoen mensen die te maken hebben met armoede, werkloosheid, criminaliteit en achterstanden in onderwijs en gezondheid. Door de coronacrisis zijn deze wijken en hun bewoners extra benadeeld, stellen de burgemeesters.

ANP
26 May 2021 04:38Gewijzigd op 26 May 2021 07:08
beeld ANP ROBIN UTRECHT
beeld ANP ROBIN UTRECHT

Vorig jaar juni, enkele maanden na het begin van de pandemie, had de groep burgemeesters om 1,25 miljard euro gevraagd voor steun aan de kwetsbare buurten. Het kabinet kwam later met 450 miljoen over de brug om in zulke gebieden de huizen en leefbaarheid te verbeteren.

De burgemeesters - onder anderen die van de vier grote steden - pleiten voor een nationaal programma en een aanpassing van de wetgeving zodat er meer maatwerk en vernieuwende maatregelen mogelijk zijn. Ook moeten er extra investeringen worden gedaan van 500 miljoen euro per jaar. Daarvan zou 400 miljoen bestemd zijn voor de zestien gemeenten en 100 miljoen voor kwetsbare wijken in andere gemeenten.

Met het geld kunnen langjarige projecten worden opgezet om bewoners te helpen met extra onderwijs, begeleiding naar werk en baangaranties. Daarnaast moeten er woningen worden gebouwd voor de middenklasse, zodat zij in de wijk blijven. Als voorbeeld noemen de burgemeesters een programma in Rotterdam-Zuid, dat al loopt sinds 2012 en waarin samenhangende plannen en doelen zijn gemaakt voor twintig jaar.

Als er niet wordt ingegrepen zal de sociale samenhang en de onveiligheid in deze gebieden verder verslechteren, stellen ze. „Dat voedt parallelle samenlevingen en het wederzijds wantrouwen tussen overheid en burgers. Georganiseerde criminelen gebruiken dit om de rechtsstaat te ondermijnen”, waarschuwen de lokale bestuurders en onder meer Aedes, de MBO Raad, Movisie en Sociaal Werk Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer