Economie

Andersen en KPMG breken overleg af

De accountantsbedrijven Arthur Andersen en KPMG hebben hun besprekingen over een fusie van alle niet-Amerikaanse vestigingen zonder succes beëindigd. Beide bedrijven bevestigden dit dinsdag in aparte verklaringen.

Van onze correspondent
3 April 2002 07:54Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Het mislukken van dit overleg is een nieuwe tegenvaller voor Andersen, dat in ernstige problemen is geraakt door z’n rol in de ondergang van energiegigant Enron. Dat heeft geleid tot een formele aanklacht betreffende ”ondermijning van de rechtsgang” in verband met het vernietigen van Enron-documenten terwijl de Securities and Exchange Commission (SEC = Amerikaanse beurswaakhond) en de federale recherchedienst FBI al met hun onderzoeken naar Enrons ondergang begonnen waren.

Verder wordt Andersen geconfronteerd met tal van schadeclaims van Enron-beleggers die de accountant verwijten niet tijdig aan de bel getrokken te hebben. De publiciteit rond Andersens rol in het Enron-debacle heeft er ook toe geleid dat tientallen belangrijke cliënten Andersen aan de kant hebben geschoven. Deze problemen hebben verhinderd dat Andersen in de VS een partner vond die het bedrijf moest helpen de huidige storm te overleven. Andere accountantsbedrijven hebben weinig belangstelling voor de overname van een partner die mogelijk honderden miljoenen of misschien zelfs miljarden aan schadeclaims te wachten staat.

Buiten de VS bestond deze problematiek niet. Daarom begonnen Andersen en KPMG besprekingen over een mogelijke fusie van Andersens niet-Amerikaanse vestigingen. Maar verschillende van die vestigingen sloten eigen fusieovereenkomsten af, waardoor het Andersen-imperium buiten de VS uit elkaar begon te vallen. Daarom zijn de besprekingen tussen Andersen en KPMG nu beëindigd.

In Duitsland en Canada worden er nog wel besprekingen gevoerd over samenwerking van de lokale vestigingen van Andersen met KPMG. In de VS is inmiddels bekend geworden dat Andersen-accountant Carl Bass al in 1999 waarschuwde voor de twijfelachtige boekhoudkundige praktijken van Enron met de duidelijke bedoeling om verliezen te camoufleren. Dit blijkt uit documenten die een onderzoekscommissie van het Congres boven water heeft gekregen.

Nadat Enron bij de Andersen-leiding had geprotesteerd tegen Bass’ kritische houding, kreeg hij ander werk binnen het accountantsbedrijf. Tijdens parlementaire hoorzittingen beweerde Andersen tot nu toe dat men zelf „slachtoffer” was van Enrons „misleiding.” Het wordt langzamerhand echter duidelijk dat het accountantsbedrijf vroegtijdig en uitgebreid op de hoogte was van Enrons boekhoudkundige camouflagepraktijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer