Buitenland

Afrikaanse leiders voor wapenembargo tegen Ivoorkust

Afrikaanse leiders die in Nigeria bijeen zijn voor overleg over de crisis in Ivoorkust, hebben zich zondag uitgesproken voor een wapenembargo tegen het land en internationaal ingrijpen onder leiding van de Verenigde Naties. Op de top in Abuja waren de presidenten van Nigeria, Senegal, Ghana, Burkina Faso, Togo en Gabon en hoge functionarissen van de Afrikaanse Unie aanwezig. De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo ontbrak om onbekende reden. De VN–Veiligheidsraad bespreekt de crisis in Ivoorkust maandag. Steun van regionale leiders en de Afrikaanse Unie lijkt cruciaal voor het slagen van een VN–ingrijpen.

AP
15 November 2004 06:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:52
YAMOUSSOUKRO – Een Ivoriaans jongetje loopt over straat in de door geweld geteisterde hoofdstad Yamoussoukro. Door de aanhoudende gevechten zijn al 5000 buitenlanders het West Afri kaanse land ontvlucht. Ook de Nederlandse ambassadeur is inmiddels vertr
YAMOUSSOUKRO – Een Ivoriaans jongetje loopt over straat in de door geweld geteisterde hoofdstad Yamoussoukro. Door de aanhoudende gevechten zijn al 5000 buitenlanders het West Afri kaanse land ontvlucht. Ook de Nederlandse ambassadeur is inmiddels vertr

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo riep op tot een onmiddellijk ingrijpen van de internationale gemeenschap om een verdere escalatie van de crisis in Ivoorkust te voorkomen. De Zuid–Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft zondag overleg gevoerd met de Ivoriaanse oppositie. Al sinds het uitbreken van de crisis, twee weken geleden, heeft Mbeki contact gehad met oud–premier Alassane Ouattara, inmiddels de belangrijkste oppositieleider van Ivoorkust, en Alphonse Djedje Mady, secretaris–generaal van de Democratische Partij van Ivoorkust, de vroegere regeringspartij, en nu leider van een coalitie van oppositiegroepen en voormalige rebellenbewegingen.

De afgelopen dagen zijn honderden buitenlanders geëvacueerd uit Ivoorkust en ook dit weekeinde heeft opnieuw een groot aantal westerlingen het land verlaten. Ook de Nederlandse ambassadeur en de militairen die de diplomatieke missie beveiligden, zijn vertrokken. Het geweld in Ivoorkust escaleerde tien dagen terug nadat Franse soldaten de complete luchtvloot van het land vernietigden in reactie op een luchtaanval waarbij negen Fransen en een Amerikaan waren gedood.

Ivoorkust is in tweeën gedeeld sinds een poging tot staatsgreep tegen Gbagbo in september 2002 uitliep op een burgeroorlog. Rebellen hebben de noordelijke helft van het land in handen, de aanhang van Gbagbo het zuiden. Vierduizend Franse militairen en zesduizend eenheden van de Verenigde Naties proberen de vrede te bewaren. De vrees bestaat dat als de oorlog opnieuw losbreekt, sluimerende conflicten in naburige landen ook weer oplaaien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer