OM: in 2020 ander type delicten in opmars door coronapandemie
Het aantal door de politie geregistreerde delicten is vorig jaar nauwelijks gedaald, maar door de coronapandemie veranderde wel de aard van de misdrijven. Omdat mensen veel meer thuis waren, nam het aantal woninginbraken met 22 procent af. Daar staat een opvallende groei van de onlinecriminaliteit tegenover. Het aantal gevallen van fraude met onlinehandel en identiteitsfraude steeg in 2020 met meer dan 30 procent.
Het aantal winkeldiefstallen nam vorig jaar af met 17 procent en het aantal gemelde gevallen van zakkenrollerij zelfs met bijna de helft (44 procent). Dat blijkt uit het jaarverslag van het Openbaar Ministerie (OM) dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De langdurige sluiting van de horeca had volgens de opstellers van het rapport ook merkbaar effect. Zo was er veel minder uitgaansgeweld: het aantal geregistreerde openlijke geweldplegingen nam met 14 procent af en het aantal mishandelingen met 7 procent.
In de anderhalvemetersamenleving waarin mensen meer thuiswerken en minder reizen, recreëren en uitgaan, kreeg criminaliteit nieuwe vormen, zo staat in het jaarverslag. Het OM bracht ‘coronahoesters’ voor de rechter en deed strafrechtelijke onderzoeken naar fraude met geld voor coronasteun. Er kwamen tienduizenden processen-verbaal van de politie binnen voor overtreding van de coronamaatregelen.
De coronacrisis had een grote impact op het werk van het OM. Niet alleen de manier waarop mensen hun werk moesten uitvoeren, maar ook de afhandeling van rechtszaken werden sterk beïnvloed door de pandemie.
Toen medio maart 2020 de gerechtsgebouwen voor bijna twee maanden werden gesloten, had dat gevolgen voor de opsporing en vervolging. Alleen de urgente zaken gingen door. Geplande aanhoudingen, zoals ‘klapdagen’ in grote onderzoeken, moesten worden uitgesteld, aldus het jaarverslag. Toen de gerechtsgebouwen zo’n twee maanden later weer open mochten, verruimden sommige de openingstijden van hun gebouwen. Ook werden tijdelijk veel meer rechter-plaatsvervangers en gepensioneerde rechters ingezet.