Gezondheidsraad: Vaccinatie gaat coronabesmetting tegen
Vaccinatie helpt waarschijnlijk om een coronabesmetting tegen te gaan. En een tweede prik met AstraZeneca zou ook na vier weken kunnen.
Dat schreef de Gezondheidsraad donderdag in een advies aan minister De Jonge van Volksgezondheid. De raad baseert zijn conclusies over het effect van vaccineren op drie studies die laten zien dat de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca de overdracht van het virus tussen mensen met 30 tot 50 procent vermindert. Hoe dit op grotere schaal uitpakt, is door de beperkte opzet van de studies nog de vraag.
Verder onderzoek moet uitwijzen hoe sterk inenting voorkomt dat mensen het virus overgedragen, hoe lang het vaccin dat voorkomt en van welke factoren dat afhangt, zoals de virusvarianten.
Andere studies laten zien dat vaccinatie de hoeveelheid genetisch materiaal van een virus aanzienlijk kan verminderen en dat een gevaccineerd persoon ook minder lang het virus uitscheidt. Ondanks de beperkingen van de studies stelt de Gezondheidsraad dat vaccinatie „in meerdere of mindere mate” bijdraagt aan het voorkomen van infecties bij anderen.
De raad adviseerde De Jonge ook over de tijd die er het best kan zitten tussen een eerste en tweede prik met een vaccin van AstraZeneca. Mensen die dat vaccin krijgen toegediend, kunnen nu na twaalf weken hun tweede prik halen. Maar dat zou ook al na vier weken kunnen, volgens de Gezondheidsraad. Dat er tussen een eerste en tweede prik met AstraZeneca twaalf weken zit, heeft te maken met schaarste van vaccins die er was. Ook zou uit een studie blijken dat het vaccin dan beter werkt, maar dat onderzoek kent volgens de Gezondheidsraad een aantal beperkingen, waardoor aan de resultaten geen conclusies kunnen worden verbonden. Daarom adviseert de raad na de eerste prik tussen de vier en twaalf weken te wachten met de tweede.
Ondertussen zijn mensen die zijn geboren in 1966 aan de beurt voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Ze kunnen online een afspraak maken voor de prik, liet het RIVM donderdag weten. Deze groep krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of van Moderna.
In totaal krijgen ruim 250.000 mensen een uitnodiging. Volgens de planning komt die vrijdag met de post binnen. Vanaf dat moment kunnen de vijftigers die zich willen laten vaccineren ook telefonisch een afspraak maken met de GGD. Dat kan een dag eerder al online.
Ook dak- en thuislozen kunnen geprikt worden. Vanaf komende maandag worden zij ingeënt tegen het coronavirus, laat koepelorganisatie GGD GHOR weten. GGD-medewerkers en artsen zullen de mensen prikken met het vaccin van Janssen. Dat gebeurt bij opvanglocaties en met mobiele prikteams.
Volgens de GGD leven naar schatting ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd in Nederland. Tot dusver hebben maatschappelijke organisaties zoals opvangcentra en het Rode Kruis contact gelegd met ongeveer 25.000 van hen. Ook gemeenten, kerken en het Leger des Heils helpen mee om de lastig te bereiken groep in kaart te brengen.
Het vaccineren van alle dak- en thuislozen zal naar verwachting een paar weken in beslag nemen.