Amerikaanse roman: werken aan een atoombom
Een ondraaglijk en onmetelijk zwaar schuldgevoel torst de jonge Amerikaan Charlie met zich mee: hij is medeverantwoordelijk de verwoesting van Hiroshima in 1945 door een atoombom.
Als wiskundig genie in het leger moest hij zich bezig houden met ontstekingsmechanismes en alles wat erbij komt kijken om zo precies mogelijk te berekenen wanneer en hoe iets zal ontploffen, maar zonder het grote geheel te kennen. Zijn vriendin Brenda pushte hem om als een echte soldaat zijn werk te voltooien. Met het eindresultaat moet hij zien te leven. Maar Charlie laat zien dat er een manier is om te genezen, in het reine te komen met je geweten en verder te leven.
Deze nieuwe historische roman van Stephen P. Kiernan is gebaseerd op het leven van Charles Brenton Fisk en fascineert tot het einde. Kiernan beschrijft hoe het was voor de gewone soldaat om aan het einde van de Tweede Wereldoorlog te leven en te werken – en welke gevolgen dat voor hem had. Dwars door de wapenfeiten heen ontspint zich een romantische relatie tussen Charlie en de pinnige Brenda, die wel verliefd wordt maar daar geen raad mee weet. Wanneer zij uiteindelijk ook naar New Mexico verhuisd, waar het geheime wapen van het leger wordt ontwikkeld, leert ze wat echte liefde is.
De roman is een terugblik van Brenda als oude vrouw, die met al haar levenservaring vertelt wat echt belangrijk is in het leven. Charlie laat prachtige orgels na en Brenda eindigt haar verhaal met een majestueus G-akkoord als ode aan haar man.
Boekgegevens
De wereld gedeeld door twee, Stephen P. Kiernan; uitg. KokBoekencentrum; 480 blz.; € 22,99