FNV: bescherming tegen kankerverwekkende stoffen onder de maat
Vakbond FNV ziet geen enkele vooruitgang in het beter beschermen van werknemers tegen kankerverwekkende stoffen. De bond vindt dat bedrijven hierin tekortschieten. Zij zouden „als slagers hun eigen vlees keuren”. FNV heeft demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) daarom gevraagd om de Inspectie SZW aan het werk te zetten.
„Het verplicht bijhouden welke werknemers worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen negeren werkgevers massaal”, stelt de vakbond. „Onderzoeken met betrekking tot bijvoorbeeld chroom-6 bevestigen dit.” Chroom-6 is een kankerverwekkende stof die in tal van beschermende verflagen is verwerkt. De afgelopen jaren bleek dat onder meer bij Defensie daar mensen ernstig ziek door zijn geworden. Ook op andere plekken bleken bijvoorbeeld onderhoudsmonteurs van trams aan de stof te zijn blootgesteld.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu becijferde vorig jaar nog dat jaarlijks ongeveer 3000 mensen in Nederland overlijden door hun werk met gevaarlijke stoffen. Een veelvoud daarvan wordt ziek. FNV vindt dat hier veel te weinig tegen gedaan is in de afgelopen jaren.
Volgens de bond zou de inspectie als eerste stap onafhankelijk „haalbare grenswaarden” moet vaststellen, de maximale concentraties waar mensen aan blootgesteld mogen worden. Het bedrijfsleven zelf zou te snel zeggen dat maatregelen niet economisch haalbaar zijn. „De uitruil tussen gezondheid en veiligheid van werknemers en de economische haalbaarheid stopt nu, wat de FNV betreft”, zo laat de bond weten.
Als Koolmees niet ingrijpt, stapt FNV uit een adviescommissie van de Sociaal-Economische Raad (SER) die zich met deze problematiek bezighoudt. „Wij kunnen vanuit onze missie geen medeverantwoordelijkheid dragen voor de duizenden kankergevallen die jaarlijks zijn te betreuren. Daarvoor zijn de gezondheidsbelangen van werknemers ons veel te hoog”, schrijft vicevoorzitter Kitty Jong.