Shell bezwijkt (nog) niet onder de druk
Olie- en gasgigant Shell staat onder toenemende druk. Aandeelhouders en milieuclubs willen dat het bedrijf drastische maatregelen neemt om klimaatverandering tegen te gaan. Shell verduurzaamt schoorvoetend.
De aandeelhoudersvergadering dinsdag was spannend. Aandeelhoudersgroep Follow This stelde zeer verstrekkende plannen voor. Zou het genoeg steun krijgen? En ondertussen loopt er ook nog een rechtszaak tegen Shell om klimaatactie af te dwingen.
Wat is Follow This?
Een groep aandeelhouders die sinds 2016 grote oliebedrijven van binnenuit probeert te verduurzamen. Aandeelhouders mogen op vergaderingen zaken agenderen. Zo dient Follow This steevast elk jaar bij de internationale concerns klimaatresoluties in.
En slaagt Follow This in zijn missie?
Vorige week behaalde de club een historische overwinning. Op 11 mei stemde voor het eerst een meerderheid van aandeelhouders van een oliebedrijf –het Amerikaanse ConocoPhillips– in met een klimaatresolutie van Follow This. Een dag later volgden de aandeelhouders van Phillips66, met maar liefst 80 procent van de stemmen.
Bij Shell is er nog geen omslag?
Nee, er is nog geen meerderheid voor de klimaatvoorstellen van Follow This. Dat betekent niet dat er niets veranderd. Want steeds meer grote beleggers gaan mee met deze groep aandeelhouders. Zo stemden dit jaar voor het eerst enkele grote Nederlandse pensioenfondsen mee, zoals Zorg en Welzijn en Metaal en Techniek. De steun voor de klimaatresolutie verdubbelde vorig jaar naar 14 procent. Dit jaar werd de steun ruim tweemaal zo groot: bijna eenderde ging erin mee.
Shell verduurzaamt intussen. Gaan die plannen niet ver genoeg?
Niet volgens Follow This en milieuorganisaties. Milieudefensie vindt dat Shell „het klimaat verraadt”, omdat het bedrijf nog tientallen miljarden investeert in het vinden van nieuwe olie- en gasvelden.
De milieuclub wil Shell bijsturen en hoopt daarbij op steun van de rechter. Die doet volgende week woensdag namelijk uitspraak in de klimaatzaak die de organisatie heeft aangespannen tegen het concern. Misschien dat de druk op Shell dan te groot wordt.
Maar Shell kan toch niet zomaar stoppen met het oppompen van olie en gas?
Nee, dat is niet realistisch. Voorlopig zijn die grondstoffen nog hard nodig. Aardolie wordt gebruikt voor het maken van talloze producten, zoals plastics. Daarnaar blijft de komende jaren vraag.
En ook van aardgas blijft Nederland nog lang afhankelijk. Huizen zijn voor 2050 niet allemaal van het aardgas af. Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen stelde daarnaast onlangs nog in een column dat aardgas de komende decennia nog als de „ruggengraat” van de elektriciteitsvoorziening blijft fungeren. Gascentrales zijn namelijk nodig om ons stroomnet betrouwbaar te houden nu er steeds meer zonne- en windenergie wordt opgewekt.