Binnenland

Rekenkamer: Hoekstra schoot tekort als schatkistbewaarder

Minister van Financiën Wopke Hoekstra had meer moeten doen om te controleren of uitgaven van het kabinet rechtmatig waren.

ANP
19 May 2021 11:02Gewijzigd op 19 May 2021 13:14
CDA-leider Hoeksta. beeld ANP, Phil Nijhuis
CDA-leider Hoeksta. beeld ANP, Phil Nijhuis

Dat schrijft de Rekenkamer op verantwoordingsdag. „Wij vinden dat de minister is tekortgeschoten in zijn rol als toezichthouder”, schrijft de Rekenkamer, die controleert hoe het kabinet omgaat met publieksgeld. Het ging vooral mis bij de uitgave om ondernemers en werknemers te steunen in de coronacrisis.

De minister van Financiën moet instemmen met zo’n regeling voordat de ministerraad ermee akkoord gaat. „Dat is bij slechts 10 van regelingen gebeurd”, schrijft de Rekenkamer. Ook heeft Hoekstra „te weinig toegezien op de naleving van de regels rond nieuwe en bestaande fiscale regelingen. Zo zag hij niet altijd goed toe op de verplichting om zo’n belastingregeling te evalueren. Ook bij het ministerie van Volksgezondheid ging veel mis, concludeerde de Rekenkamer.

Maximaal 1 procent van zowel de rijksuitgaven als -verplichtingen mag van de Rekenkamer „fouten en onzekerheden inzake de rechtmatigheid” bevatten. Dat percentage is voor het eerst sinds 2008 aan allebei de kanten overschreden. Van 1,5 procent van de uitgaven is de rechtmatigheid in het geding, een bedrag van 4,3 miljard. Van bijna 2,5 procent van de verplichtingen, uitgaven die het kabinet in de toekomst zal doen, is de rechtmatigheid onzeker. Daarmee is een bedrag van 9,1 miljard euro gemoeid.

De Rekenkamer noemt de compensatieregeling voor gedupeerden van het toeslagenschandaal als „opvallend voorbeeld” van een verplichting die niet rechtmatig tot stand is gekomen. Het kabinet beloofde aan het einde van vorig jaar dat slachtoffers 30.000 euro kregen. „De staatssecretaris van Financiën stuurde hierover een brief naar de Tweede Kamer en communiceerde gelijktijdig via de sociale media”, schrijft de Rekenkamer. Omdat dit op deze manier ook al aan de slachtoffers was aangekondigd, werd de Kamer „voor een voldongen feit” gesteld. De verplichting bedroeg 457 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer